TOTALNA RASPRODAJA: Najbogatiji srbijanski poduzetnik za kratko vrijeme prodao je šest svojih kompanija, novac ulaže u potpuno novi biznis, djelovat će i u Bosni i Hercegovini...

Vlasnik MK Groupa prodao je u godinu dana šest poljoprivredno – prehrambenih kompanija, među kojima je i Sojaprotein, najveći srbijanski proizvođač soje, te se usredotočio na ulaganja u bankarstvo i hotelijerstvo.

  • Ekonomija

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, preusmjerava svoj početni posao s hranom i to najvećim dijelom u bankarstvo, hotelijerstvo i nekretnine.

Za oko godinu dana vjerovatno najbogatiji srbijanski poduzetnik prodao je šest kompanija iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, a novac uložio u nove poslove i nova tržišta, piše „Politika“.

Prvo je prodao fabriku ulja u Šidu, jednu od najmodernijih na Balkanu, u kojoj je vlasništvo stekao 2020. kupovinom Victoria Groupa. Fabriku je kupio moldavski Trans-Oil Group. Riječ je o najvećem prerađivaču uljarica u toj zemlji koji ima 1.650 radnika i fabriku ulja u Rumuniji.

Sredinom ove godine u iste ruke otišle su i još četiri kompanije iz MK Groupa: Granexport, Luka Bačka Palanka, Žito Bačka i Agroglobe. Bave se otkupom i trgovinom žitarica i uljarica, logistikom, skladištenjem, kao i proizvodnjom pšeničnog i kukuruznog brašna, hrane za životinje, trgovinom umjetnih gnojiva. Kompanija Agroglobe najveći je izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji.

Nakon toga, Victoria Group prodao je i kompaniju Sojaprotein iz Bečeja američkoj multinacionalnoj kompaniji Archer Daniels Midland Europe (ADM). Sojaprotein je najveći proizvođač i prerađivač soje u Srbiji.

S druge strane, Kostić je nedavno kupio dio poslovnica ruskog Sberbanka u regiji.

Oscilacije u cijenama

Ljubodrag Savić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, kaže da je Kostić zaključio kako je najkorisnije da se u ovom trenutku, umjesto na agrobiznis, usredotoči na finansije i turizam jer je u poljoprivrednom sektoru trenutno mnogo nesigurnosti, od klimatskih promjena do oscilacija u cijenama.

Podsjetimo, Miodrag Kostić postaje jedan od najmoćnijih vlasnika banaka u regiji. Grupacija pod njegovom kontrolom, koju čine AIK Banka, slovenska Gorenjska banka i kompanija Agri Europe Cyprus, preuzela je Sberbankove podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj te Srbiji.

Gorenjska banka je, kažu u banci, potpisala pravno obvezujući kupoprodajni ugovor za kupnju Sberbanke u Sloveniji. Ovo je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i Agri Europe Cyprus (AEC) za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...