„JEDAN OD KLJUČNIH TOPONIMA ZLOČINA TZV. HERCEG-BOSNE“: Amer Obradović, bivši logoraš, historičar i zastupnik u Parlamentu FBiH za "SB" o knjizi „Istina o Dretelju“

Knjiga o jednom od najozloglašenijih logora u zgradi koja je simbol urbicida.

  • Društvo

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 1

Udruženje logoraša Stolac organizuje promociju knjige „Istina o Dretelju“.

Radi se o knjizi koja kroz izjave svjedoka i dokumentarnu građu prikazuje jedan od najozloglašenijih logora HZHB - Dretelj.

Ovo djelo je važno za istraživanje i dokumentovanje zločina, a u knjizi su sakupljeni spiskovi, naređenja, izvršioci, svjedočenja, presude...

Promocija će biti održana u sarajevskoj Vijećnici, danas, sa početkom u 19 sati, a povod je i četvrta godišnjica izricanja presude za "udruženi zločinački poduhvat" u slučaju bivšeg vojnog i političkog rukovodstva tzv. Herceg-Bosne na čelu sa osuđenim ratnim zločincem Jadrankom Prlićem.

Najzaslužniji za izlaženje „Istine o Dretelju“ jeste prvi čovjek Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić, te dr. Edim Šator sa Fakulteta humanističkih nauka iz Mostara koji je jedan od promotora.

Uz dr. Šatora, promotori su dokumentarista i publicista Avdo Huseinović i historičar, bivši logoraš i zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH Amer Obradović, dok će moderator promocije biti novinar Faruk Vele.

''Dretelj je jedan od ključnih toponima zločina tzv. Herceg-Bosne. Ova knjiga predstavlja nastavak naše borbe za istinu i sigurno će dati doprinos kulturi sjećanja.

Posebno nam je drago, ali nam predstavlja i veliku obavezu, što ćemo je predstaviti u Vijećnici koja je simbol urbicida.

Protiv zla, bilo da je to UZP ili pokušaj ubijanja memorije i kulture jednog naroda, istina je najbolja odbrana'', kazao nam je Amer Obradović, jedan od promotora.

(S. B./D. B.)    

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...