"NEKOM 382 KM, NEKOM 8.000 KM": Više od 1.000 penzionera u Zenici tražilo...

Emin Sijerčić, predsjednik UO Udruženja penzionera Zenica, je kazao da u ranijih pet godina nije bilo povećanja penzija osim minimalnog prošle godine, a da je potrošačka korpa sve skuplja.

  • Hronika

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 3

Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona danas je u Zenici održao mirne proteste kojima je prisustvovalo više od 1.000 penzionera koji su prioritetno tražili povećanje penzija za 10 posto, piše Klix.ba.

Penzioneri iz gradova i općina Zeničko-dobojskog kantona okupili su se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici kako bi upoznali javnost i poslali dostojanstvenu poruku nadležnima o svojim zahtjevima, o kojima su ih upoznali još u martu ove godine, kada su rekli da će, ako se ne ispuni traženo, održati mirne proteste.

Emin Sijerčić, predsjednik UO Udruženja penzionera Zenica, je kazao da u ranijih pet godina nije bilo povećanja penzija osim minimalnog prošle godine, a da je potrošačka korpa sve skuplja.

“Nama jednokratna pomoć koliko god dobro dođe, mi je ne želimo jer je parcijalno rješenje. Želimo povećanje kako bi se povećala osnovica za daljnja povećanja. Vlada je preuzela sva sredstva iz doprinosa, viška sredstava iz penzionog fonda i mi od toga nismo imali ništa. Zahtjevi su nam opravdani i ovo je stvaranje uslova za redovno povećanje penzija kao i u drugim zemljama u okruženju”, kazao je Sijerčić.

Dodao je da su u protekloj godini imali 1.000 smrtnih slučajeva u svom udruženju te da su osim koronavirusa članovi umirali i zbog neadekvatne ljekarske pomoći.

Mustafa Trakić, predsjednik UO Kantonalnog saveza penzionera ZDK, je pročitao zahtjeve te dodao da je skup najavljen još u martu.

“Naš glavni razlog zašto smo ovdje je povećanje penzija koje očekujemo od februara, kada smo razgovarali s Vladom FBiH. Tražimo povećanje penzija od 10 posto, adekvatniju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, jedinstvenu esencijalnu listu na nivou FBiH i bržu isplatu osmrtnina porodicama umrlog penzionera”, pojasnio je Trakić.

Penzioneri koji su se okupili na trgu u Zenici porukama s transparenata su poručili da su najveće glasačko tijelo te da, ako ne dođe do povećanja penzija, neće izaći na izbore, da penzija nije milostinja, već stečeno pravo te da se spriječi rad na crno.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...