OVO SU TAJNE ZBOG KOJIH BUGATTI VOZI 440 km/h: Ali i košta nevjerovatnih...

Za početak, tu je sada već legendarni 8.0 W16 motor.

  • Auto

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 0

Voljeli ga ili ne, morate priznati da je Bugatti Chiron remek-djelo autoindustrije i strojogradnje uopće, automobil koji postavlja nove standarde vozne dinamike.

Danas postoji dosta automobila sposobnih da voze preko 350 km/h, a rijetki mogu i preko 400 km/h. Međutim, samo Bugatti može ubrzati i voziti brzinom većom od 400 km/h s takvom mirnoćom i uglađenosti. Prvi je granicu od 400 km/h probio Veyron, a onda je stigao i Chiron. Bugatti je potom izbacio Super Sport 300+ i pokazao da je gazda kao prvi koji je probio granicu od 300 milja na sat (483 km/h). Godine 2019. na stazi Ehra-Lessien postigao je 490.484 km/h. 

U međuvremenu je odabranim sretnicima ponuđen Super Sport spreman da vlasnika bez muke potjera do limitiranih 440 km/h. Ako se pitate kako to u Bugattiju postižu i koliko je uopće sigurno voziti tolikom brzinom, iz Molsheima stižu odgovori. 

Više snage i okretaja

Za početak tu je sada već legendarni 8.0 W16 motor. Snaga mu je podignuta s 1500 na 1600 KS, a limit motora za 300 o/min. Pritom se tu ne radi o softverskoj nadogradnji, već o izmjeni na sve četiri turbine te modifikacijama na klipovima i ventilima. Konačno, novi je i ispuh s dvostrukom stijenkom izrađen od titana 3D printanjem. 

Mjenjač

Diralo se i mjenjač. Sedmi stupanj prijenosa produljen je za 3.6%. Iz šeste u sedmu brzinu šalta se pri 403 km/h.

Zračne zavjese

Ovdje je bilo puno posla. I dok se radilo na daljnjem poboljšanju aerodinamike. bilo je potrebno dodatno povećati potisnu silu kako bi automobil zadržao mirnoću i dinamičnu stabilnost pri maksimalnoj brzini. Dodane su tzv "zračne zavjese" na prednjem dijelu vozila koje usmjeruju zrak i stvaraju optimalno opstrujavanje oko automobila. 

Devet rupa

Devet rupa na prednjem krilu su poveznica s modelom EB110 koje omogućuju tlačno rasterećenje iz prostora oko kotača i stvaranje dodatnih 20-30 kg potisne sile pri 380 km/h. 

Tvrđi ovjes

Produljenje stražnjeg kraja promijenilo je opterećenje na osovine, odnosno raspored masa. Zbog toga su komponente stražnjeg ovjesa sada modificirane tako što su ugrađene tvrđe opruge, i to 7%. 

Lakši kotači

Bugatti je ugradio novi set kotača koji je 4 kg lakši nego na Chironu. Zvuči malo, ali kako se radi o gibljivim masama to je itekako bitno. Za one koji žele još više tu je set s Pur Sporta koji je izrađen od magnezijeve slitine, a donosi uštedu od 16 kg.

Michelin gume

I ovdje se radi o Michelinovim pneumaticima Pilot Sport Cup 2 koje su dodatno modificirane kako bi zadržale optimalna svojstva pri brzinama većim od 420 km/h. Testirane su u laboratorijskim uvjetima u kojima se testiraju gume za vojne zrakoplove. Svaka guma se dodatno provjerava rendgenom. 

Nakon svega rečenog postaje jasno da je Bugatti pazio na svaki detalj, ali i zašto ovaj automobil stoji nevjerojatnih 3.2 milijuna eura. 

(Index Auto) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...