KONAČNI REZULTATI IZBORA U IRAKU: Potvrđena pobjeda pokreta Moktade al-Sadra

Proiranske stranke koje su loše prošle na izborima ne žele priznati rezultate glasanja.

  • Svijet

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 0

Irak je u utorak objavio konačne rezultate prošlomjesečnih općih izbora koji su potvrdili da je pobijedio pokret šijitskog učenjaka Moktade al-Sadra osvojivši 73 od ukupno 329 mjesta u parlamentu.

Stranka Takadum, koju podržavaju manjinski suniti, osvojila je 37 mjesta.

Stranka bivšeg premijera Nurija al-Malikija Pravna država osvojila je 33 mjesta, a Demokratska stranka Kurdistana 31, po rezultatima koje su prenijeli državni mediji.

Rezultati su općenito u skladu s preliminarnim podacima objavljenima u danima nakon izbora 10. oktobra i vjerovatno neće bitno promijeniti pozicije u pregovorima o novoj vladi.

Proiranske stranke koje su loše prošle na izborima ne žele priznati rezultate glasanja.

Odziv je bio 44 posto, po povjerenstvu, manji nego 2018.

Na izborima se natjecalo najmanje 167 stranaka i više od 3.200 kandidata. Glasalo je više od 9,6 miliona ljudi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...