TUŽNA VIJEST IZ ENGLESKE: Preminuo je legendarni nogometaš Ray Kennedy

Nekadašnji reprezentativac Engleske i fudbaler Arsenala i Liverpoola Ray Kennedy preminuo je u 70. godini.

  • Sport

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 0

Ray Kennedy je profesionalnu karijeru počeo 1968. na Highburyju i za Arsenal je igrao do 1974. godine. Za londonske Tobdžije je ukupno odigrao 212 utakmica i postigao 71 gol.  Osvojio je duplu krunu – titulu i FA kup 1971. godine, prije nego što se 1974. prešao na Anfield.

U dresu Liverpoola doživljava svjetsku slavu. Dvije godine kasnije oblači dres reprezentacije Engleske i učestvuje u najvećim uspjesima Redsa sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Pet puta je osvajao titulu prvaka Engleske i tri puta Kup šampiona. Ukupno je odigrao 393 utakmice i postigao 72 gola.

“Tugujemo za našim legendarnim nogometašem Rayem Kennedyjem, koji je preminuo u 70. godini. Misli svih u fudbalskom klubu Liverpool su sa Rayovom porodicom i prijateljima u ovom tužnom i teškom trenutku. Počivaj u miru Ray, 1951-2021.”, kaže se u saopštenju Liverpoola.

Ray Kennedy je došao u Liverpool istog dana kada je legendarni Bill Shankley dao ostavku na mjesto menadžera. Ray je došao kao napadač, ali ga je dvije godine kasnije novi menadžer Bob Paisley prebacio u vezni red, na poziciju u kojoj će doživjeti najsvjetlije trenutke u karijeri.

Paisley je kasnije u svojoj autobiografiji napisao da je Kennedy bio “jedan od najvećih igrača Liverpoola i vjerovatno najpotcjenjeniji“.

Nakon što je napustio Liverpool 1982. godine, Kennedy je igrao za Swansea i Hartlpool Unitedu prije nego što je kratko vrijeme proveo kao igrač-menadžer kiparskog kluba Pezoporikos.

Za reprezentaciju Engleske odigrao 17 utakmica.

Rayu Kennedyju je 1984. godine dijagnostikovana Parkinsonova bolest.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...