MUK U PARLAMENTU REPUBLIKE SRPSKE: „Gospođo Karadžić, znate li da je u toku jedan veliki skandal; Taj čovjek lažno se predstavljao kao Dodik, reketirao je ljude…“

„Slobodna Bosna“ donosi dijelove stenograma sa burne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  • Politika

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 4

"Želim da ukažem na grubo kršenje poslovnika člana 261 koji kaže: 'Vladu u Narodnoj skupštini predstavlja predsjednik vlade, vlada može odrediti svoje stalne predstavnike u tijelima Narodne skupštine, mogu se odrediti za pojedina pitanja…'; Hajde što ovdje danas nemamo ministara, što danas nije tu premijer, gospođo Karadžić, ali morate da znate da je u toku jedan veliki skandal. Nas ignoriše premijer, umjesto da danas ovdje odgovara na važna pitanja koja imamo da mu postavimo, a istovremeno prima presuđenog kriminalca Peru Maljutku i daje mu počasti u svom kabinetu, čovjeku koji se predstavljao lažno kao Dodik", kazao je zastupnik Nebojša Vukanović na početku izlaganja te dodao:

"Taj čovjek je reketirao ljude lažno se predstavljajući kao Dodik. I premijer ga prima u kabinetu, dok traje Narodna skupštine. Evo otišao je 'šmrkalo', imate li ikog normalnog. Prošli put smo pjevali pjesmu Joea Cockera o kokainu, a danas bi mogli Hash, Hash, pjesmu Deep Purplea, jer su ga uhvatili sa hašišom u Doboju", kazao je Vukanović.

Njegovo izlaganje prekinula je predsjedavajuća Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Jovićević- Karadžić.

Nešto kasnije, nakon Vukanovićevog izlaganja u raspravi o kulturno-historijskom naslijeđu Republike Srpske, i predaji građu iz Jasenovca Hrvatskoj Milorada Dodika, izazvala je repliku Srđana Mazalice (SNSD) koji je branio lik i djelo Milorada Dodika.

"Vi ste mene optužili da sam potomak komunista. Ja sam ponosan što sam potomak onih koji su spasili desetine i stotine hiljada ljudi. Moj djed Trivo Latinović, naiđe ustaška kolona, on skoči na mitraljez, zapuca po ustaškoj koloni, skoče ljudi i pobiju sto ustaša. I vi mene otpužujute za moju ideologiju? Moji su preci učestvovali i u dizanju ustanka u 19. vijeku, u srpskoj vojsci, na Solunskom frontu", kazao je Mazalica.

Uslijedila je Vukanovićeva replika:

"Vi pričate ovdje o komunistima i četnicima. Neću ovdje otvarati istorijska pitanja. Ali sinoć u emisiji, na RTRS-u vaš predsjednik (Dodik) to zloupotrebljava i opisuje stradanje, a ne zna da se radi o starcu Vukašinu iz sela Klepci, ne zna ko je Žile Priganović, ne zna kako je su se ustaše takmičile, ne zna kako je psiholog Zec došao do toga kako je stradao starac Vukašin, jer su tog ustašu progonile slike sa klanja i taj osmjeh starca. Nemate pojma. Vi da meni govorite o istoriji, a sinoć u emisiji to naše stradanje pretvarate u jeftini populizam", kazao je Vukanović prije nego ga je prekinula predsjedavajuća Jovićević-Karadžić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...