POMOZITE SAMI SEBI: Maliciozni softver imitira bezalene aplikacije na Androidu, evo na šta paziti i kako ih izbjeći

Velik broj "naoko" korisnih aplikacija za Android u sebi krije sustav za krađu osobnih podataka, uključujući i onih vezanih uz banke.

  • HiTec

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 0

Google Play Store već je bio poznat po velikom broju malicioznih aplikacija, no žalosna činjenica je da se do danas situacija nije baš poboljšala.

Neke aplikacije koje "glume" korisne alate uspjele su inficirati preko 300.000 smartfona i tableta, pruživši hakerima pristup hrpi osobnih podataka, piše TechAdvisor.

Kao što je to bilo s nedavnim malwareom Jokerom, ove aplikacije izgledaju kao korisni alati: riječ je o programima za fitnes, skenerima QR kodova i pratiocima kriptovaluta.

Stvar je što one, makar su zapravo štetne, i dalje rade svoj 'posao' bez da uzdižu sumnju o nečastivim radnjama.

S vremenom ove aplikacije, doduše, koriste za pristup velikim količinama podataka na korisničkom uređaju, uključujući službenu dokumentaciju i informacije o internetskom bankarstvu što znači da se ove aplikacije, među ostalim, mogu iskoristiti za krađu novca.

Kompanija za kibernetičku sigurnost ThreatFabric izvještava da je Google poduzeo korake za ograničavanje pristupa prema funkcijama Androida, no hakeri su se brzo prilagodili nadogradivši sam malware.

Umjesto da sadrži veliku količinu zloćudnoga koda kojeg se lako može prepoznati, aplikacija pristup radi postupnim dodavanjem sve većeg broja ovlasti te s vremenon može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem.

Kako se osigurati protiv malwarea na Androidu?

Ovakvi napadi služe kao podsjetnik na opasne aplikacije koje je moguće pronaći u Play Storeu. Premda je Play Store i dalje najsigurnije mjesto za preuzimanje Android aplikacija, neke su maliciozne i mogle bi napraviti štetu vašem uređaju. Postoji par koraka kojima se najgori scenarij može izbjeći.

Prvo što treba napraviti je obratiti pažnju na Play Store. Niska ocjena apliakcije obično je loš znak, kao i pozitivne ocjene koje izgledaju kao da ih je pisao robot. Aplikacije s više preuzimanja napravljene su sigurnije, no ni to nije stopostotno osiguranje za preuzimanje.

Također se isplati koristiti poznate aplikacije poznatih proizvođača. Ako nikad niste čuli za autora,  potražite njegovo ime prije preuzimanja. Za sve što ste već preuzeli, idite u postavke i provjerite koje ste dozvole dali aplikaciji.

Za kraj, naravno, preuzmite dobar antivirus koji će pregledati svaki program koji preuzmete i usput motriti potencijalne zloćudne aplikacije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...