AKADEMIK SLAVO KUKIĆ: "Palmer zastupa stavove SAD-a u BiH, druga stvar je da li se tako ponaša"

Govoreći o posredovanju briselske administracije i washingtonske administracije rekao je da je iznenađen izjavom Gabriela Escobara u Banjaluci koji je rekao “da Hrvati budu zadovoljni”.

  • Politika

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 3

Slavo Kukić, akademik i sociolog u emisiji Pressing na N1 televiziji sa Amirom Zukićem, između ostalog, govorio je o pregovorima koji se odvijaju u Bosni i Hercegovini, ali i stavovima koje zastupaju Matthew Palmer, izaslanik SAD-a za izborne reforme u BiH i Angelina Eichorst, predstavnica EU.

Kukić je kazao da su trenutni pregovori predstavnika međunarodne zajednice i političkih zvaničnika u BiH “igranka za narod”.

“Pokušaj otvaranja nade kod običnog čovjeka da se nešto događa. Mislim da se ništa ne događa jer te plemenske poglavice nisu zainteresovane da se bilo šta ovdje promijeni. Što se tiče Evropljana, mislim da je nerealno očekivati bilo šta od briselske administracije jer ona danas funkcioniše kao raštimani stroj. U njoj imaju dvije grupacije, jednu od njih čine stare članice EU, to su razvijene zemlje Zapadne Evrope koju karakteriše drugi sistem vrijednosti. Drugu grupaciju čine novopridružene članice, bivše socijalističke zemlje, koje su opterećene nacionalističkim, populističkim, konzervativnim sindromom kao što je i prostor BiH opterećen. Ne očekujete li valjda da će sistem evropskih vrijednosti prihvatiti Viktor Orban, predsjednik Mađarske, vlasti u Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji itd. Ako se može uprijeti pogled u nekoga onda je to Washingtonska administracija, posebno sada nakon što je na čelo SAD-a došao Joe Biden. Njemu nije potreban posrednik šta se dešava u BiH on to zna iz prve ruke veoma dobro i to je bitan detalj u njegovom donošenju odluka. Drugo, ono što imamo na stolu, što su vrijednosti 15., 16., 17. vijeka je nešto što prosječnom Amerikancu nezamislivo. I naravno ako imate jednog demokratu koji je širokih pogleda poput Bidena onda je logično da on sam sebi postavlja pitanje šta se događa i šta je obaveza SAD-a da se uradi”,  naveo je.

Dodaje da to ipak nije garancija da će se nešto uraditi.

“Washingtonska administracija je i ranije u BiH slala trećerazredne političare kojima nije temeljna preokupacija riješiti temeljna pitanja BiH prema zapadnim i američkim vrijednostima nego postići kakvo takvo rješenje da se Bidenu i njegovom krugu to može servirati informacija da je ovamo s razlogom poslan i šta je učinio”, pojasnio je Kukić.

Kukić je mišljenja da trenutni pregovori neće polučiti nikakve rezultate.

“Ono što su stavili na sto Matthew Palmer i Angelina Eichorst je minimun i tiče se Izbornog zakona. I ako oni u tome uspiju i ako time stvore pretpostavke da će izbori 2022. godine biti odraz volje bh. birača, a ne onih koji će glasove brojati onda su napravili veliki posao, ostalo ne vjerujem da će se nešto desiti. Iz HDZ-a se stalno pozivaju na slučaj Božo Ljubić i uz to potpuno pogrešno serviraju ono što piše u toj presudi Ustavnog suda. Nije spomenut nijednom riječju u presudi izbor članova Predsjedništva BiH, ali se danas na tome najviše jaše i tjera voda na svoj mlin. S druge strane., u presudi se u vezi s federalnom Doma naroda ne navodi ono što stoji tu. Tu stoji da se Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom FBiH u kojem stoji da federalni Dom naroda mora imenovati najmanje po jednog delegata iz sva tri konstitutivna naroda ako je iz sva tri konstitutivna naroda izabran po jedan delegat za kantonalnu skupštinu. Izborni zakon je preskočio to ako je izabran nego je dao da po defaultu svaki kanton bira, odnosno, šalje po jednog delegata u Dom naroda. Danas se o tome ne govori nego se drugačije tumači presuda Ustavnog suda”, dodao je Kukić.

Govoreći o posredovanju briselske administracije i washingtonske administracije rekao je da je iznenađen izjavom Gabriela Escobara u Banjaluci koji je rekao “da Hrvati budu zadovoljni”.

“Naravno, nije uopće sporno da su Hrvati nezadovoljni jer odlaze iz zemlje, ali to ne čine zbog Daytona i Ustava već zato što ne mogu osigurati rano mjesto, ne vide budućnost za djecu zbog političkog ambijenta i zbog načina kako ih HDZ disciplinira. Za to je odgovoran onaj ko je šapom poklopio zapadnu Hercegovinu, a to je HDZ”, dodao je.

Naveo je da Palmer zastupa stavove SAD-a u BiH i da je tako logično očekivati da pokušava postići rješenje koje je normalno za SAD.

“Druga je stvar da li se on tako ponaša, drugo je pitanje je li njemu važno da američke i vrijednosti zapadnih demokratija nameće kao rješenje i da postigne bilo kakvo koje će opravdati pred Bidenom. Ti stavovi se objektivno mogu zastupati na dva načina, da se zastupaju američki stavovi i da se postigne bilo kakvo rješenje što je tako postignuto i sa Dejtonskim sporazumom. S druge strane, Eichorst insistira da se završi posao, ali ja mislim da moraju odustati od reformi Izbornog zakona jer se ne može uraditi pod svaku cijenu. Ako se sada može unaprijediti da se izbori održe bez krađe neka bude pa neka onda oni to poslije rade u miru. Ako kažu da se izbori neće moći održati jer neće odražavati volju, pa ko to kaže. Pa i dosad su održavani izbori i nisu pokazivali da nisu zadovoljni takvim izbornim zakonom”, poručio je Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...