TINEKE STRIK OTVORENO: “Milorad Dodik i dalje uživa podršku vlada najmanje dvije države članice EU. Posjete Janše i Orbana pokazuju njegov strah od…”

Pozvali smo ministre da konačno preuzmu svoju odgovornost i čvrsto zaštite Dayton i teritorijalni integritet, kazala je Strik.

  • Politika

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 0

Članica Evropskog parlamenta iz Nizozemske Tineke Strik prošle sedmice je pokrenula inicijativu upućivanja pisma šefovima diplomatija zemalja članica EU, kao i najvišim zvaničnicima Unije, kojim se traže sankcije za Milorada Dodika, kako bi se primorao da zaustavi svoju rušilačku politiku prema BiH. O ovom pismu, ali i o ukupnoj situaciji u BiH Strik je govorila za Oslobođenje.

VIŠE PUTA STE UPOZORAVALI NA MILORADA DODIKA (ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDNIKA SNSD-A) I NJEGOVE POSTUPKE. POSLJEDNJI KORAK JE OTVORENO PISMO UPUĆENO NA ADRESE 27 MINISTARA VANJSKIH POSLOVA ZEMALJA EU TE JOSEPU BORRELLU, VISOKOM PREDSTAVNIKU EU ZA VANJSKU I SIGURNOSNU POLITIKU, KAO I JOHANNU SATTLERU, ŠEFU DELEGACIJE EU U BIH. DA LI STE DOBILI BILO KAKVU POVRATNU INFORMACIJU, REAKCIJU ILI ODGOVOR?

- Kada sam boravila u Bosni i Hercegovini prije nekoliko sedmica, ljudi su mi govorili kako su zaista uplašeni zbog trenutne situacije, a u njihovim mislima još su svježe traume iz devedesetih. Dodik nije neki razuman političar, s kojim se može pregovarati, već etnonacionalista koji slijedi svoju secesionističku agendu. Ići će sve dalje i dalje u ostvarivanju ciljeva, sve dok ga ne dočekaju čvrste posljedice. Jedini jezik koji će slušati - jeste jezik sankcija.

POSVEĆENI BIH

Nadovezujući se na tendencije izražene tokom debate u Evropskom parlamentu i razočaravajući ishod sastanka Vijeća za vanjske poslove prethodne sedmice, odlučila sam da pišem svim ministrima vanjskih poslova EU pojedinačno, pozivajući ih da uvedu sankcije.

Ovu inicijativu podržali su koordinatori za vanjske poslove i glasnogovornici za Bosnu i Hercegovinu četiri najveće političke grupe (EPP, S&D, Renew, Greens/EFA) u EP-u, kao i predsjedavajući Delegacije za odnose s BiH. Mislim da ova široka, međustranačka podrška šalje vrlo snažnu i kristalno jasnu poruku ministrima, ali i stanovništvu BiH o trenutnoj poziciji EP-a. To pokazuje da je EP i dalje posvećen građanima BiH i budućnosti njihove zemlje. Za sada još nismo dobili povratnu informaciju, ali je pismo poslano tek prošlog četvrtka. Radujem se odgovorima ministara i nadam se da će veliki broj njih pokazati hrabrost i glasati za uvođenje sankcija Dodiku.

OČEKUJETE LI DA ĆE MINISTRI SHVATITI VAŠA UPOZORENJA I KONAČNO ZAUSTAVITI DODIKA? HOĆETE LI POSEGNUTI ZA INSTRUMENTOM RESTRIKTIVNIH MJERA ZA KOJE JE DOVOLJNA SAGLASNOST 15 DRŽAVA ČLANICA?

- S obzirom na jake nadzorne strukture koje su uspostavljene nakon Daytona u obliku visokog predstavnika i misije EUFOR-a, međunarodna zajednica, a posebno EU moraju shvatiti da imaju posebnu i važnu odgovornost u zaštiti Daytona i teritorijalnog integriteta BiH. Pozvali smo ministre da konačno preuzmu svoju odgovornost i čvrsto zaštite Dayton i teritorijalni integritet i nadamo se da će to imati odjek tako da će doći do usvajanja sankcija EU na decembarskom Vijeću za vanjske poslove. Da bi sankcije bile uvedene, 15 država članica mora glasati u korist takve liste koja će biti sastavljena. Bit će teško, ali nadam se da će dovoljno ministara uvidjeti ozbiljnost ove krize i preuzeti odgovornost.

KOJA JE NAJVEĆA KOČNICA ZA IZGLASAVANJE I UVOĐENJE SANKCIJA?

- Nije tajna da Dodik ima prijatelje autokrate koji ga podržavaju, čak i unutar EU.

Činjenica da su premijer Slovenije Janez Janša i Mađarske Viktor Orbán nedavno posjetili Dodika, pokazuje da on i dalje uživa podršku vlada najmanje dvije države članice EU. Njihove posjete tačno sedmicu prije Vijeća za vanjske poslove također pokazuju da Dodik zaista strahuje od jedinstvenog i snažnog pristupa EU. Naravno, oni će učiniti sve što mogu da uvjere druge države članice da se odupru sankcijama njihovom prijatelju - gospodinu Dodiku. Nadam se da dovoljno država članica ima hrabrosti da se suprotstavi ovom pritisku i čvrsto zaštiti građane BiH i demokratsku budućnost zemlje. To je ujedno i jedan od razloga da se piše svakom ministru ponaosob jer će to, nadamo se, potaknuti da se pojedinačno, javno izjasne o svom stavu o BiH.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...