KOJOVIĆ O SASTANCIMA U ZGRADI DELEGACIJE EU: "Očekivao sam da je ovo prilika od Dejtona da napravimo..." (VIDEO)

(...) par koraka ka Briselu i Evropi."

  • Politika

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 1

"Postoji očigledno dva pararelna procesa, takav je utisak učešća na ovim sastancima, kazao je gostujući u emisiji BHT1 uživo, član predsjedništva Naše stranke, Predrag Kojović.

"Jedan proces su razgovori Dodika i Izetbegovića koji očigledno razgovaraju o jednom konkretnom predloženom izbornom modelu ili ako ništa modelu koji je predložen u smislu nekih principa i neki generalni okvir, rekao je Kojović.

Kada se opozicija pozove na razgovore, pitamo da li postoji neki model o kojem se razgovara, oni kažu da oni samo omgućavaju razgovore, i da rješenje treba da pronađemo mi.

"Naša stranka je predala jedno takvo rješenje, prošlo je Ustavno pravnu komisiju, otišlo je najdalje u toj proceduri Paralamentarne skupštine, ali o tom našem prijedlogu rješenja Međunarodna zajednica nije posvetila pažnju koju on zaslužuje."

Znamo o kojem se modelu razgovara, razgovara se o modelu koji je varijanta Filovog modela, u kojem se kantoni dijele ne po etničkim prefiksima, al' u principu u konačnici završavaju."

Na upite da li to znači li to da se ide na dvije izborne jedinice u Federaciji, Kojović je rekao da se govori o dvije izborne jedinice koje nemaju etnički prefiks nego da imaju mehanizam koje svrstava ove dvije grupe.

Kojović je rekao da u  traženje nisu pošli sa pretpostavkom da traže ono što je najbolje za BiH i njen put ka EU, nego da su od početka bili prisiljeni da se to rješenje mora naći između, a to je da bude neutralno za RS i sa druge strane da učini da se Hrvati u BiH osjećaju komforno.

"U tom uskom prostoru koji je zaustavljen između ove dvije ucjene, ne može se naći dobro rješenje za BiH. Očekivao sam da je ovo prilika od Dejtona da napravimo par koraka ka Briselu i Evropi", kazao je Kojović.

Na upite da li se može postići ravnoteža između etničkih i građanskih principa u izbornom zakondavstvu BiH, on je rekao da ne postoji ni jedna država koja je monoetnička.

"Ne postoji ni jedna država na svijetu koja je monoetnička. Mnogo ljudi odlazi iz ove zemlje, odlaze Hrvati, Bošnjaci, Srbi i ostali, odlaze u zemlje u kojima ništa od ovoga što se ovdje čini kao glavni problem tamo neće imati. U Njemačkoj neće imati legitmnog predstavnika Hrvata, Bošnjaka ili Srba, i sasvim je uredu da budu tretirani da budu kao svi ostali građani Njemačke", kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...