FINCI O ODLUCI VIJEĆA EVROPE: "Sve dok ne uzmemo stvar u svoje ruke, ništa se neće promijeniti"

"Svake godine od 2009. oni upozoravaju, donose rezoluciju od koje na kraju nema ništa", kaže Finci.

  • Politika

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 0

Komitet ministara Vijeća Europe nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta "Sejdić i Finci" je ove sedmice donio Privremenu odluku kojom se ponovno ističe ključna važnost da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini komentarisao je poruke Vijeća Europe.

"Svake godine od 2009. oni upozoravaju, donose rezoluciju od koje na kraju nema ništa. Mislim da je ovo deveti put da upozoravaju Bosnu i Hercegovinu da se pridržava presuda Evropskog suda za ljudska prava. Problem je što se ne poštuje međunarodno pravo. Postoje kazne i suspenzije, ali se ne primjenjuju", ističe Finci. 

Ključne stvari za Dervu Sejdića i Jakoba Fincija su i dalje nepromijenjene.

Kako naglašava Finci za nekoliko dana obilježit će dvanaestu godišnjicu od presude "Sejdić-Finci".

"Mi smo tražili ravnopravnost, ne samo ostalih, već svih naroda u ovoj državi, da imamo pravo da biramo i budemo birani. Stvar može biti jednostavna da ima volje. Ako naprimjer ne platite struju na vrijeme, oni vam je ugase, vrlo jednostavno. Tako treba primijeniti na sve, ne poštuješ odluke, slijedi kazna", tvrdi Finci za portal Radiosarajevo.ba. 

Smatra kako se ovakav odnos države neće promijeniti.

"Sve dok ne uzmemo stvar u svoje ruke, ništa se neće promijeniti. I to nažalost nije samo pitanje ove presude, već odnosa, poštovanja...",  ističe Finci.

Ustav, zbog kojeg su tužili BiH i dalje ih diskriminiše, nedopuštajući Dervi Sejdiću kao pripadniku romske manjine i Jakobu Finciju jevrejske, da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu BiH i Izbornom zakonu, samo pripadnici konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) mogu biti izabrani u ova dva tijela.

Komitet je s velikom zabrinutošću primijetio da će, ako država ne poduzme nikakve mjere, 12 godina nakon presude "Sejdić i Finci" i unatoč njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti izbor biti održan prema sadašnjem diskriminatornom sistemu, jasno kršeći evropsku Konvenciju o ljudskim pravima.

Evropski sud za ljudska prava u presudi od 22. decembra 2009. godine osudio je Bosnu i Hercegovinu zbog diskriminatorskog odnosa prema Jevrejima i Romima pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...