NAREDNIH DANA BIĆE AKTIVNI U ZONI GLAVNOG GRADA: Pogledajte kako izgledaju novi helikopteri Oružanih snaga BiH dopremljeni iz SAD-a (FOTO, VIDEO)

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

  • Društvo

  • 04. Dec. 2021  04. Dec. 2021

  • 3

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su danas iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF), piše N1.

 

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga. 

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova, uz nazočnost medija i visokih uzvanika. Tim povodom, informiramo građane da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada BiH.

Kako izgledaju novi helikopteri pogledajte u fotogaleriji.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...