AMERIČKA ODVJETNICA ODRJEŠITA: Nakon posjete Željke Cvijanović zatražila da se negatorima genocida ne daju vize za SAD

Zana Bajrić je kao djevojčica, zajedno sa ocem Hasanom, majkom Nerminom i sestrom Zehrom, protjerana iz Bosanske Dubice, ali nije zaboravila na Bosnu i Hercegovinu i veoma je aktivna u humanitanim i drugim aktivnostima bh. zajednice u Sjedinjenim Američkim državama.

  • Mini market

  • 04. Dec. 2021  04. Dec. 2021

  • 5

"Obratila sam se senatoru Chucku Grassleyju u vezi sa posjetom Željke Cvijanović SAD-u. Odgovor nije adekvatan, jer joj je trebala biti odbijena viza za SAD. Ona otvoreno odbija da se pridržava zakona i negira genocid u Bosni i Hercegovini, pa je dopuštati joj da posjeti SAD suprotno principima demokracije", napisala je na svom Facebook profilu Zana Bajrić, odvjetnica bosanskohercegovačkih korijena koja živi i radi u Iowi.

Zana Bajrić je kao djevojčica, zajedno sa ocem Hasanom, majkom Nerminom i sestrom Zehrom, protjerana iz Bosanske Dubice, ali nije zaboravila na Bosnu i Hercegovinu i veoma je aktivna u humanitanim i drugim aktivnostima bh. zajednice u Sjedinjenim Američkim državama.

Povodom posjete predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović SAD-u, Zana se obratila senatoru Grassleyju sa zahtjevom da se angažira na tome da se ne odobri viza osobi koja negira genocid u Srebrenici.

"Hvala što ste mi skrenuli pažnju na posjetu predsjednice RS Željke Cvijanović Vašingtonu. Razumijem Vašu zabrinutost zbog toga i saglasan sam da bi američki zvaničnici trebali poslati zajedničku poruku da su negiranje genocida i prijetnje napretku neprihvatljive", napisao je u odgovoru senator Grassley.

On je dodao kako je informiran o time da je Visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku o izmjeni krivičnog zakona kojom se kriminalizira negiranje genocida te da je predsjednica RS nakon toga potpisala odluku kojom se to neće primjenjivati u RS.

alt

"Razumio sam da se posjeta ipak dogodila, ali srećom ona se nije susrela sa najvišim zvaničnicima. Kako vlasti imaju nadležnost da ne izdaju vizu ili da nametnu sankcije osobama čije ponašanje prijeti miru i ljudskim pravima, Vaša primjedba može biti korisna kada pitanje američke vanjske politike prema Bosni i Hercegovini dođe pred Senat", stoji u odgovoru senatora Grasleyja,  piše Bosnaglobal.net.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...