AFERE TRESU ITALIJANSKI NOGOMET: Juventusu prijeti teška kazna zbog lažnih transakcija Ronaldu?

Italijanske vlasti krenule su češljati finansije tamošnjih klubova i uočile brojne malverzacije.

  • Sport

  • 05. Dec. 2021  05. Dec. 2021

  • 0

Subotnja La Gazzetta dello Sport objavila je sadržaj prisluškivanog razgovora između dvojice vodećih ljudi Juventusa oko "lažne transakcije novca" isplaćenog Cristianu Ronaldu.

Radi se o privatnom ugovoru potpisanom 24. augusta, uoči prelaska portugalskog napadača u Manchester United. U tom dokumentu citira se Juventusovog pravnog zastupnika Cesarea Gabasija, koji Federicu Cherubiniju, nasljedniku optuženog Fabija Paraticija na mjestu sportskog direktora, u razmacima od nekoliko dana i sedmica ove jeseni, govori:

"Onaj slavni papir teoretski ne bi trebao postojati. Jer ako se pokaže da je imamo, skočit će nam za vrat revizori, država, svi... No onda možda možemo napraviti lažnu transakciju... Ne bih išao u krajnost, jer nije baš da nam taj papir toliko pomaže..."

Uglavnom, italijanske vlasti u nastavku istraživanja Juventusovih finansijskih malverzacija namjeravaju ispitati i Cristiana Ronalda. Podsjetimo, radi se o akciji "Prizma", objelodanjenoj prošle sedmice, kad su italijanske nadležne državne službe krenule u pretres ureda nekoliko klubova, od kojih su najveći Juventus i Napoli, zbog sumnje u napuhavanje vrijednosti igrača kako bi se sređivale financijske bilance klubova potrebne za licenciranje uoči natjecateljskih sezona. Sumnja se u lažiranje kapitalne dobiti klubova, dakle knjigovodstvene akrobacije.

Tokom ispitivanja Juventusovih čelnika, predsjednika Agnellija, dopredsjednika Nedveda, novog predsjednika Uprave ArrivabeneCherubinija i samog Galasija niko nije priznao da ima ili da zna gdje je taj "slavni papir", odnosno tajni ugovor s odgođenom isplatom Ronaldu. Zato se pretresaju i drugi prostori povezani s osumnjičenima, njihovi stanovi, uredi i vozila, računari i telefoni.

I Cristiano Ronaldo bi mogao biti prisiljen sjesti pred italijanske istražitelje i biti ispitan o detaljima svoje karijere u torinskom klubu. Za Ronaldov ugovor postoji poseban interes jer vlasti vjeruju da je odgodio plaću kad je počela pandemija COVID-a 19 i da mu je navodno bila isplaćena otpremnina prije njegovog prelaska na Old Trafford ovog ljeta. Italijanski istražitelji kažu da bi Staru damu mogla stići teška kazna ako je se proglasi krivom, moguće je ispadanje u niži rang i oduzimanje osvojenih naslova, piše La Gazzetta dello Sport.

Pod istragom je i današnji izvršni direktor Tottenhama Fabio Paratici, koji je Juventus napustio ovog ljeta kad i Ronaldo. Trenutno je Ronaldov slučaj samo u fazi ispitivanja protiv 36-godišnjeg Portugalca se ne vodi istraga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...