INCIDENT U GRČKOJ: Pravoslavni svećenik napao papu Franju, policija BRZO INTERVENISALA (VIDEO)

Papa Franjo stigao je u Grčku kod tamošnjeg poglavara Pravoslavne crkve Jeronima II tražiti oprost za nedjela iz 1204. kad su u križarskim ratovima, umjesto Egipta, pali Zadar i Carigrad

  • Svijet

  • 05. Dec. 2021  05. Dec. 2021

  • 5

Papa Franjo je u subotu posjetio Grčku. U gomili ljudi koja ga je došla vidjeti našao se i jedan pravoslavni svećenik, koji ga je optužio da je heretik. "Papa, heretiče! Heretiče!", urlao je svećenik dok su ga policajci rušili na pod i vezali mu ruke lisicama, javlja RTL.

Događalo se to u trenucima kad je papa Franjo, zajedno s poglavarom Grčke pravoslavne crkve Jeronimom II obećao da će dvije crkve prevladati stoljetno nepovjerenje i suparništvo.

Naime, papa Franjo zamolio je poglavara Grčke pravoslavne Crkve Jeronima II.za oprost za zločine koje je počinila Katolička crkva. "Historija ima svoju težinu i danas imam potrebu zamoliti Boga i braću i sestre za oprost za pogreške koje je počinilo tako mnogo katolika", rekao je papa tokom posjeta Ateni.

Pravoslavni kršćani smatraju da se te njegove riječi odnose na Četvrti križarski rat 1204. godine. Prvobitni cilj pohoda trebao je biti Egipat. No žrtvom križara pao je, uz pokolj i pljačku, najprije Zadar pa Carigrad. Rezultat toga rata bilo je osnivanje Latinskoga carstva u Carigradu. Križari nisu ni stigli u Svetu zemlju jer se oštrica rata okrenula protiv oslabljenoga Bizanta.

Izvinjenje pape Franje nije prva u ime Katoličke crkve. Papa Ivan Pavao II zamolio je atenskog nadbiskupa za oprost prvi put prije 20 godina u vezi incidenata 1204. godine.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...