ŠTA SE DOGAĐA U KOZARCU: Mještani trpe ignorantski odnos i traže da im se...

Od 20.000 stanovnika, samo je desetak zaposleno u organima uprave - i to na pozicijama direktno vezanim za mjesnu zajednicu. Krajem godine zatvara se i posljednja banka, a odavno nemaju službu hitne pomoći ni ambulantu.

  • Društvo

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 0

Kozarac ispunjava sve ekonomske, administrativne i privredne uvjete da bude zasebna općina, a na taj bi se način, ističu, lakše dalje razvijali i osigurali ostanak mladih. Odavno nemaju ni hitnu pomoć ni ambulantu. Već dvadeset godina, kažu mještani, trpe ignorantski odnos Grada i traže da im se na ovaj način omogući da sredstva koja daju u državni budžet makar djelimično vrate.

U Kozarcu tvrde da posljednih dvadeset godina nijedan kapitalni projekt nije realiziran u Kozarcu i da su sve lokalne puteve izgradili sami, uz podršku dijaspore. 

"Mi sa 33 posto učestvujemo u budžetu Grada Prijedora, a dobijemo oko 0,01 posto. To je najveći problem što se mi moramo boriti za sredstva koja nam pripadaju“, ističe Hamdija Joldić, član Inicijativnog odbora za općinu Kozarac.

Od 20.000 stanovnika, samo je desetak zaposleno u organima uprave - i to na pozicijama direktno vezanim za mjesnu zajednicu. Krajem godine zatvara se i posljednja banka, a odavno nemaju službu hitne pomoći ni ambulantu.

„Za hitnu pomoć moramo zvati Omarsku, a znamo šta je ta Omarska uradila nama i koliko je Kozarčana prošlo kroz taj koncentracioni logor“, navodi Joldić. Dodaje da imaju i problema sa strujom - čim padne malo kiše ili snijega, nestane električne energije.

Inicijativu su u Gradsku upravu Prijedora predali prije dvije godine, ali su dva skupštinska zasjednja prekinuta da ova tačka ne bi bila razmatrana, piše Patria.

Kozarac je još 60-ih godina prošlog vijeka izgubio status općine te je s Omarskom pripojen Prijedoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...