JANUSZ BUGAJSKI, AMERIČKI EKSPERT ZA ZAPADNI BALKAN: "Oružje koje Srbiji dolazi iz Rusije moglo bi se koristiti u sukobima u BiH, što se više Milorad Dodik zalaže za secesiju..."

Bugajski dodaje da su Srbija i Kosovo pozvane djelomično i zato da pokažu da mogu da napreduju u svojim bilateralnim odnosima uporedo sa demokratskim razvojem.

  • Politika

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 7

"Odlučeno je da se pozove nekoliko nazadnih demokratija zato što su važni saveznici i što bi njihovo isključenje sa samita poslalo negativan signal nezainteresovanosti ili zanemarivanja", kaže u razgovoru za "Danas" Janusz Bugajski, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan, komentarišući to što je i Srbija na kraju pozvana na Samit za demokratiju koji 9. i 10. decembra organizuje predsjednik SAD-a Joseph Biden.

Bugajski dodaje da su Srbija i Kosovo pozvane djelimično i zato da „pokažu da mogu da napreduju u svojim bilateralnim odnosima uporedo sa demokratskim razvojem. Učešće Srbije na Samitu, također, pokazuje da zemlja pripada transatlantskoj zajednici, a ne ruskoj imperijalnoj Euroaziji“.

*Međunarodni institut za bezbjednost iz Beograda saopštio je da će SAD u januaru uvesti sankcije pojedincima sa Balkana na osnovu akta Magnitskog. Sankcije će, kako se navodi, biti uvedene dijelu političke i poslovne zajednice u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu? Možemo li da pretpostavimo ko je na spisku?

"Nijedno ime nije javno objavljeno, ali ako se prikupi dovoljno dokaza, onda bi ova inicijativa mogla ukazati na političare i biznismene umiješane u korupciju velikih razmjera, organizovani kriminal ili represiju u prošlosti i ratne zločine. Sankcije bi mogle obuhvatiti zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u bankama na Zapadu i zaplijenu imovine u Sjedinjenim Državama. Odgovornost za kriminalne i destabilizujuće aktivnosti bi trebald pomoći razvoju vladavine prava i pluralističke demokratije u svakoj balkanskoj državi.

Srbija se ubrzano naoružava. Da li susjedi Srbije trebaju biti zabrinuti zbog toga?

"Manji susjedi Srbije ne samo da trebaju biti zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju svoje odbrambene stavove i vojne sposobnosti. Veliki dio srpskog naoružanja nabavlja se od Rusije i Kine i nije dovoljnog obima ili kvaliteta da bi se suprotstavio američkim ili NATO snagama, ali bi se moglo koristiti u slučaju lokalnih ili ratova manjih razmjera u Bosni, Crnoj Gori ili na Kosovu. Međutim, veći dio vojnog jačanja Beograda je politički čin da se demonstrira da je Srbija najjača regionalna država i da ima moćne saveznike u Rusiji i Kini. Beograd na taj način služi interesima Moskve i Pekinga u projektovanju svoje moći protiv Zapada."

Da li su SAD konačno spremne da ulože dovoljno političkog kapitala za stabilizaciju BiH na duge staze?

"Da bi uložile dovoljno političkog i diplomatskog kapitala za trajnu stabilizaciju BiH, SAD ne bi trebale samo da se zalažu za izbornu reformu, već i za velike ustavne promjene i smanjenje, neutralizaciju ili eliminaciju paralizirajućeg sistema dva entiteta. Trenutno ne vidim tako potpunu posvećenost, ali paradoksalno što se više Milorad Dodik i krugovi oko njega budu zalagali za secesiju, Washington će se više uključivati u osiguravanje državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...