BESPOTREBNO KREIRANJE HAOSA: Šta se danas događalo u zgradi Parlamenta FBiH?

Za danas zakazani sastanak je prekinut nakon što je zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo problematizirala može li i treba li Hadžiavdić kao državni službenik zastupati stavove SDA. Za njom je sastanak napustio i državni zastupnik Damir Arnaut koji je na pregovore došao ispred Naše stranke. Za Patriju, Hadžiavdić tvrdi da su predstavnici SDA mogli stići za petnaestak minuta.

  • Društvo

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 1

SDA nije opstruirala razgovor o deblokadi FBiH već je došlo do tehničkog nesporazuma koji se brzo mogao riješiti da je bilo političke volje onih koji su od toga pokušali napraviti predstavu za javost poručili su iz SDA. Zbog otkazivanja današnjeg sastanka otkazan je i za sutra dogovoreni nastavak razgovora na ovu temu u Delegaciji EU, piše novinska agencija "Patria".

"Ja sam bio u Parlamentu, ali nisam bio pozvan na taj sastanak. Nije pozvan niko iz Kluba SDA, a došli bismo i mogli smo doći. Mogli smo doći i kada je problematizirano da li u ime SDA treba i može govoriti sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, za Patriju je izjavio Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta F BiH.

Da je došlo do nesporazuma smatra i Hadžiavdić.

"Dogovor na sastanku s predstavnicima međunarodne zajednice kojem sam i ja prisustvovao bez drugih članova SDA je bio da se u tom sastavu sastanemo. Niko tada nije prigovarao što osim mene nema drugih članova SDA jer je trebalo na ekspertskom nivou rješavati problem blokada u FBiH", kaže Hadžiavdić.

Za danas zakazani sastanak je prekinut nakon što je zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo problematizirala može li i treba li Hadžiavdić kao državni službenik zastupati stavove SDA. Za njom je sastanak napustio i državni zastupnik Damir Arnaut koji je na pregovore došao ispred Naše stranke. Za Patriju, Hadžiavdić tvrdi da su predstavnici SDA mogli stići za petnaestak minuta.

"Problem je što je ta mogućnost istaknuta nakon odlaska gospođe Prašović i bilo je besmisleno da nastavimo razgovore. SDA je pogriješila, ja cijenim gospodina Hadžiavdića, ali i sam je priznao da ne može govoriti o političkim rješenjima, a HDZ je nudio upravo takva", rekao je Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH za Patriju. 

Prema riječima Zaimovića formalno je na pregovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice domaćin sastanka trebao biti HDZ. Prihvata odgovornost SDA za nesporazum jer smatra da je trebao biti neko od političkih predstavnika, ali neopravdanim smatra tendenciozne pokušaje da se ova stranka od strane SBB-a kontinuirano u javnosti želi predstaviti kao dio problema u razgovorima.

Objektivno problem je što se HDZ kod priče o deblokadi ne drži isključivo ekspertskih rješenja koja postoje, a predložena su i od danas spornog Hadžiavdića. Dok većina shvata da je važno osigurati prohodnost odluka između dva doma Parlamenta FBIH, HDZ pokušava kao rješenje nuditi nove blokade.

"Oni i dalje insistiraju na presudi Ljubić iako Ustav FBiH ima odredbu kojom se izbori čine provedivim tako što se iz svakog kantona bira minimalno jedan delegat u Dom naroda pod uslovom da je izabran u kantonalnu Skupštinu. Potpredsjednica HDZ-a Borjana Krišto je odustala od apelacije Ustavnom sudu BiH kojom bi se problematizirale odredbe Ustava FBiH jer je shvatila da će joj apelacija biti odbijena", smatra Dunović.

Sada HDZ ide korak dalje i traži da potpredsjednik Vlade FBiH može zaustaviti svaku odluku ovog izvršnog organa. Osim toga želja im je da otežaju i izbor sudija u Ustavni sud za što je prema važećim propisima dovoljna prosta većina u Domu naroda od broja prisutnih i onih koji glasaju.

Danas prekinuti razgovori trebali bi biti ponovo organizovani. Obavezu je preuzeo Zaimović, a sastanak bi se trebao održati do petka. Do tada, SDA bi trebala pokazati više odgovornosti, a SBB manje nervoze, jer za građane je od međusobnih optužbi političara važnije da se traga za rješenjima, piše "Patria".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...