INSTAGRAM MIJENJA PRAVILA ZA TINEJDŽERE: Stiže upozorenje za pauzu, a i neće ih moći kontaktirati bilo ko

Nove opcije za društvenu mrežu stigle su tik prije velikog svjedočenja Instagramovog šefa Adama Mosserija pred američkim Senatom.

  • HiTec

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 0

Instagram je uveo niz eksperimentalnih značajki koje bi, bar u teoriji, aplikaciju učinili sigurnijom za tinejdžere. Ovaj hrabar potez dolazi uoči svjedočenja Instagramovog šefa Adama Mosserija pred američkim Senatom.

Mreža, za početak, izbacuje dosad neobjavljenu značajaku za pauzu pod imenom "Take a Break" koja će 7. decembra postati dostupnom u SAD-u, UK-ju, Kanadi i Australiji.

Ako korisnici Instagramom skrolaju dulže vrijeme, aplikacija će im predložiti da malo pauziraju.

Tinejdžeri će dobiti prijedlog da ovaj sustav ostave aktivnim te da podsjetnike nastave dobijati tokom kontinuiranog korištenja.

Također će dobiti, piše Engadget, stručne savjete koji će im pomoći pri "promišljanju i resetiranju".

Instagram će također u aprilu izbaciti alate za roditelje i skrbnike koji će ih upozoriti ako im klinci predugo vise na Instagramu te omogućiti uvođenje ograničenja.

Tinejdžeri će dobiti opciju da podsjete roditelje ako nekog prijave, što u principu služi kao signal da s odraslima trebaju popričati.

Još jedna eksperimentalna značajka mladima će omogućiti brisanje objava i priča koje su izbacili tokom tinejdžerskih godina, uključujući grupno brisanje videa i fotografija, kao i priključenih lajkova i komentara.

Značajka će, piše Engadget, od aprila postati dostupna svima.

Tu je isto i značajka koja će proširiti mogućnost koja odraslima blokira slanje direktnih poruka tinejdžerima koji ih ne prate.

Početkom 2022. će također isključiti mogućnost označavanja ili spominjanja tinejdžera ako ih odrasli ne prate. Za kraj, tu je i funkcija koja mijenja temu ako algoritam zaključi da mlada osoba dugo vremena gleda sličan sadržaj.

Sve ovo dolazi uoči odlaska Instagramovog šefa Adama Mosserija koji će ovog tjedna svjedočiti u nizu saslušanja o zaštiti djece na internetu.

Instagram i Facebook već su neko vrijeme pod paljbom nakon što je zviždačica Frances Haugen Kongresu rekla o utjecaju društvene mreže na tinejdžere temeljenom na internim istraživanjima.

Haugen je razotkrila velik broj informacija o Facebookovim algoritmima i ostalim internim sustavima, a jedna od stvari koje je razotkrila je što "sustav rangiranja po angažmanu prisutan na Instagramu može djecu navesti na vrlo nezgodne tematike poput 'recepata za zdravlje' koji dovode do stvari poput promocije anoreksije".

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...