DR. FAUCI O NOVOM SOJU: "Ima naznaka da je čak..."

“Najgore bi bilo da se brzo širi i izaziva ozbiljnu bolest. Onda bismo imali novi val zaraženih među kojima možda ne bi bili zaštićeni vakcinisani i preboljeli”, rekao je.

  • Svijet

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 0

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je danas za AFP kako će biti potrebne sedmice da saznamo koliko je ozbiljna nova varijanta koronavirusa, omikron. Fauci, koji je glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, kazao je kako se omikron očito jako brzo prenosi, vrlo vjerojatno brže i od delte.

Na pitanje koliko je ozbiljan, odnosno koliko jake simptome izaziva, rekao je da “gotovo sigurno nije opasniji od delte”. Dodao je kako: “Ima naznaka da je možda čak i manje ozbiljan”.

Objasnio koji bi bio najbolji scenarij

Rekao je kako, kada pogledamo podatke iz Južne Afrike, vidimo da je broj hospitaliziranih spram broja zaraženih manji nego kod delta soja. No, Fauci je dodao da treba izbjegavati predetaljnu usporedbu podataka jer je populacija južne Afrike uglavnom mlada, pa su time manje i šanse da će biti hospitalizirana.

“Najgore bi bilo da se brzo širi i izaziva ozbiljnu bolest. Onda bismo imali novi val zaraženih među kojima možda ne bi bili zaštićeni vakcinisani i preboljeli”, rekao je.

“Ne mislim da će doći do tog najgoreg scenarija, ali nikada ne znamo”, zaključio je, prenosi Telegram.hr.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...