HRVATSKI MEDIJI GRME NAKON IZJAVE ZORANA MILANOVIĆA O GENOCIDU U SREBRENICI: "Ili laže ili nema pojma“

Šta god je od tog dvoje bilo u pitanju, radi se o vrlo provjerljivoj netačnosti. 

  • Mini market

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 1

U svom je jučerašnjem istupu predsjednik Zoran Milanović istresao novi niz skandaloznih izjava, prvenstveno o slučaju porodice Zec ubijene 1991. godine, no jedna je prošla pomalo ispod radara. 

Milanović je naime ponovno počeo lamentirati o genocidima, čime je nastavio priču koju je započeo osporavanjem genocida u Srebrenici, a pritom je izgovorio nešto što spada u domenu vrlo očite laži ili pak teškog neznanja, piše Index.hr. 

Šta god je od tog dvoje bilo u pitanju, radi se o vrlo provjerljivoj netačnosti. 

"Spominjao sam Vukovar, on je sistematski razaran ne namah. Užas, sistematski dva mjeseca. Štakori su pobijeni, na kraju su ljudi streljani. Je li to genocid? Hoćemo li o tome razgovarati? Ili ćemo prestati s tim glupostima, jer to na ovakav način jesu gluposti. To su teške i ružne priče. Ja u Hrvatskoj ni od koga nisam čuo da je Vukovar genocid", rekao je Milanović.

I ovdje dolazimo do nečeg zanimljivog. 

HRVATSKA DOSLOVNO U TUŽBI PROTIV SRBIJE SPOMINJE GENOCID U VUKOVARU

Nije se samo u Hrvatskoj govorilo o zločinu u Vukovaru u kontekstu genocida, nego Hrvatska doslovno u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde spominje genocid u Vukovaru.

"Čini se da je jedina hrvatska mogućnost za pravdu ovaj Sud, koji ima važnu ulogu. Ovaj Sud je čuvar Konvencije iz 1948. godine i ovaj Sud ima jedinstvenu poziciju da se bavi činjenicama i nametne pravne principe kao mjerodavne i konačne. Nijedan drugi sud ili tribunal nema tu mogućnost, a ne nacionalni sud, ne ICTY. Srbija se skriva u činjenici da tužitelj ICTY-a nije podigao optužnicu za genocid za činjenice koje su pred vama u ovom postupku", navodi se u uvodnom slovu hrvatske tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

U nastavku se eksplicitno spominje genocid. 

"Znači li to da genocid nije počinjen ili da nije bilo propusta u sprečavanju genocid?a Naravno da ne. To samo znači da je tužitelj ICTY-a odabrao, u svojoj slobodi odlučivanja u okviru svoje dužnosti tužitelja, usvojiti takav pristup. Vi ste prvi međunarodni sud koji je odlučio jesu li stravična djela počinjena u Vukovaru i okolici, ali i drugdje na području Hrvatske, bila genocidna", navodi se u uvodnom slovu hrvatske tužbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...