HAOS NA SJEDNICI U BANJOJ LUCI: "Tas na vagi" se predomislio, a Lazić pobjesnio: "Bit ćeš i Kinez ako bude trebalo..."

Na današnjoj Skupštini Grada odbornici su trebali da razmatraju Prijedlog rebalansa budžeta, a na računima grada stoji čak 50 miliona KM, neutrošenih sredstava.

  • Vijesti

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 0

Nakon što je SNSD napustio zasjedanje Skupštine Grada Banja Luka, nisu to uradili svi članovi vladajuće većine u gradskom parlamentu.

Kvorum su održali SDS, PDP, US, SPS, te odbornici Saša Čudić i Saša Lazić.

Na današnjoj Skupštini Grada odbornici su trebali da razmatraju Prijedlog rebalansa budžeta, a na računima grada stoji čak 50 miliona KM, neutrošenih sredstava.

“Par ljudi kuva da Banja Luka ide u ambis, to će se vrlo brzo znati. Želja mi je da pomognem svakom čovjeku, da obiđem svako dvorište, sve. Zašto čuvamo 50 miliona na računu, da ih imamo da ih pojede inflacija? Drago mi da je danas skupština pokazala da ima onih koji mogu zauzeti svoj stav. To nije za Draška, to je za naš grad. Poruka komitetu SNSD-a i skupštinskoj većini. Evo, Radojičić je imao sve i jedan projekat podršku Vlade i opet je izgubio izbore. Nemojte da to radite zbog Stanivukovića i kockate se s budžetom kakav nam je potreban!”, rekao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u momentu kada se činilo da će kvorum biti održan, te omogućeno i glasanje o rebalansu, piše N1.

Ipak, iznenada je odbornik iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić, koji je i predsjedavao sjednicom, te bio tas na vagi, promijenio mišljenje:

“Kao predsjedavajući danas imam svoju statutarnu obavezu da predsjedavam ovom skupštinom, ali moram da izrazim negodovanje što ne zasjedamo u punom sastavu… S obzirom da imamo problem sa kvorumom, izuzeću učešće u skupštini. Mojim izlaskom nemamo uslova da radimo”.

Saša Lazić Medo, glasni odbornik opozicije i Pokreta "Banja Luka zove" je verbalno osudio potez Čudića, koji se iznenada predomislio, iako je bio tas na vagi za kvorum i usvajanje rebalansa.

“Bit ćeš i Kinez ako bude trebalo”, direktno se Čudiću obratio Lazić.

“Ovo građani Banje Luke treba da vide, da čuju šta se radi”, rekla je Smiljana Babić Moravac iz PDP-a.

Ranije je Neven Stanić iz Ujedinjene Srpske objasnio da su budžetski prijedlozi Ujedinjene Srpske usvojeni.

“Iako gradonačelnik Stanivuković nije birao načine kako da stopira isplatu jednokratne novčane podrške, na kraju je Banja Luka ipak pokazala da poštuje medicinske radnike, i sve što rade za vrijeme epidemije virusa korona, i u znak zahvalnosti će dobiti 500 KM podrške. Isto tako će gradonačelnik morati popustiti i pred našim zahtjevom, te će morati, u skladu sa zakonom, podržati pronatalitetnu politiku, te će i porodilje finansijski podržati."

Inače, Saša Čudić napistio je zasjedanje jer ne želi da bude 16. presudni glas i za kvorum i za rebalans.

U toku je pauza, a u međuvremenu su se pojavile informacije da će se na zasjedanje vratiti i odbornici SP-a, dakle stranke Petra Đokića.

Već godinu dana u gradu na Vrbasu traje trakavica zbog nefunkcionalne kohabitacije skupštinske većine okupljene oko SNSD-a, te gradonačelnika Stanivukovića. Međusobne optužbe za opstrukcije i blokade obilježile su prvu godinu mandata i Skupštine i gradonačelnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...