"NIJE POŠTENO": Transrodna plivačica pomela konkurenciju na takmičenju, uslijedile žestoke kritike (VIDEO)

Pravila kažu da se svaka transrodna žena može takmičiti protiv drugih žena ako se podvrgne terapiji supresije testosterona u trajanju od godinu dana.

  • Šareni svijet

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 0

Transrodna plivačica Lia Thomas (22) prošle je sedmice na plivačkom susretu američkih studenata sportaša Zippy Invitational koji se održao u Akronu u saveznoj državi Ohio pobijedila u utrkama na 200, 500 i 1650 yardi slobodnim stilom te ujedno i postavila nove rekorde susreta u tim disciplinama, javlja Daily Mail.

Thomas, inače studentica Sveučilišta Pennsylvania, 200 je yardi otplivala za 1:43.93 minuta, nešto manje od sedam sekundi brže od drugoplasirane Toni Naccarella, studentice Univerziteta Buffalo, koja je istu dionicu otplivala za 1:48.69 minuta. Osim što je u toj utrci postavila rekord susreta, postavila je i najbolje vrijeme koje je u disciplini otplivano u bazenu Ocasek Natatorium u Akronu.

Utrku na 500 yardi otplivala je za 4:34.06 minuta, 14 punih sekundi brže od drugoplasirane Anne Sofije Kalandadze, svoje kolegice sa Univerziteta Pennsylvania, koja je istu dionicu otplivala za 4:48.99 minuta. Thomasino vrijeme i u ovoj je disciplini postalo novi rekord bazena Ocasek Natatorium.

Studentica sportašica sa Univerziteta Pennsylvania utrku na 1650 yardi otplivala je za 15:59.71 minuta, nešto manje od 38 sekundi brže od drugoplasirane Anne Sofije Kalandadze, koja je istu dionicu otplivala za 16:37.44 minuta. Kao što je bio slučaj u utrkama na 200 i 500 yardi, Thomasino vrijeme u utrci na 1650 novi je rekord bazena.

Thomas je također bila dio štafetnog tima Univerziteta Pennsylvania koji je utrkama na 200 yardi slobodnim stilom i 400 yardi mješovitim stilom u oba slučaja završio na četvrtom mjestu, a natjecala se i u utrci na 50 yardi u kojoj je otplivala peto najbolje vrijeme.

Ovo je prva sezona kako se Thomas, inače rođena Teksašanka, natječe kao transrodna žena. Plivačica se prije toga dvije godine natjecala u muškoj konkurenciji kao Will Thomas.

Neki su njezine uspjehe osporili tvrdnjama da je u prednosti pred svojim kolegicama jer osobe koje se rode kao muškarci znaju imati duže udove, veće dlanove i stopala te snažnija torza, čak i nakon hormonske terapije.

Nacionalno udruženje fakultetskih sportova Sjedinjenih Američkih Država (NCAA) kaže da se svaka transrodna žena može takmičiti protiv drugih žena ako se podvrgne terapiji supresije testosterona u trajanju od godinu dana.

Daily Mail navodi da se ne zna kada je Thomas započela svoju tranziciju te da se posljednji puta u muškoj konkurenciji natjecala 16. studenog 2019. godine.

Thomas je ranije ove godine rekla da je zahvalna zbog činjenice da je mogla nastaviti plivati.

- Spoznaja da sam transrodna bacila je sumnju na stvari u koje sam bila sigurna. Pitala sam se hoću li nastaviti plivati i kako će to izgledati - rekla je Thomas.

Pojedini korisnici društvenih mreža našli su se pozvani da kritiziraju činjenicu da se Thomas sada takmiči protiv drugih žena.

- To je sramota za sve plivačice koje naporno rade -  napisao je jedan korisnik.

- Ovo bi trebalo razljutiti svaku osobu koja se ikada zalagala za ženski sport -  dodala je druga korisnica.

Thomas je prije dvije sedmice na plivačkom susretu Univerziteta Cornell, Princeton i Pennsylvania postavila nove rekorde svog univerziteta u disciplinama 200 i 500 yardi slobodno.

- Zahvaljujući nastupima na susretu Zippy Invitational u disciplinama 200 i 500 slobodno, (Lia Thomas) dobit će priliku da postane prva transrodna studentica sportašica koja će biti među najboljim plivačicama u SAD-u, pak čak i nacionalna prvakinja - rekli su iz Univerziteta Pennsylvania.

Thomas je prva transrodna žena koja se takmiči unutar NCAA okvira od 2019. godine, kada se u konferenciji Doline Missouri takmičila Natalie Fahey iz savezne države Illinois.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...