MAGAZIN FORBES OBJAVIO: Ovo je najmoćnija žena na svijetu

MacKenzie je iza sebe na listi ostavila poznate žene kao što su Kamala Harris, Christine Lagarde, Marry Garru i Melindau Gates.

  • Društvo

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 0

Magazin Forbes objavio je listu 100 najmoćnijih žena na svijetu. Na samom vrhu prvo mjesto zauzela je MacKenzie Scott (51), bivša supruga milijardera Jeffa Bezosa (57). 

MacKenzie je iza sebe na listi ostavila poznate žene kao što su Kamala Harris, Christine Lagarde, Marry Garru i Melinda Gates.

Kada se rastala od milijardera Bezosa, Scott je obećala da će dobar dio sredstava koji je dobila brakorazvodnom parnicom podijeliti u humanitarne svrhe, piše Forbes.

"Imam nesrazmjernu količinu novaca koju ću podijeliti, a to ću raditi sve dok sef ne bude prazan", napisala je u maju 2019. kada je i potpisala obećanje darivanja.

Bivša supruga Bezosa i majka četvero djece pokrenula je grupu za borbu protiv zlostavljanja, a u 90-ima je pomogla milijarderu pokrenuti Amazon. Do razvoda je bila u sjeni supruga, a odmah nakon počela je planirati kako će dobar dio podijeliti.

Prema pisanju Forbesa, Scott je 'teška' 57 milijardi dolara, a čak 8.9 milijardi je do sada podijelila u više od 780 organizacija koje promoviraju pitanja o ravnopravnosti spolova, rasnu pravu i javno zdravstvo.

MacKenzie nema urede i osoblja koje radi za nju. Sve donacije uplaćuje uz pomoć supruga Dana te istraživača i savjetnika neprofitne konsultantske kompanije Bridgespan. Nema upravni odbor, a budući da njene donacije ne idu preko dobrotvorne fondacije nema ni zahtjeva za izvještajima.

Uspoređujući Scott i Fondaciju Gates, koja ima skoro 1.800 zaposlenika i koja je 2020. godine zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava, bivša supruga milijardera iste godine podijelila je sličnu svotu.

Inače, MacKenzie svoje donacije daje 'bez ograničenja' što znači da organizacije koje ih dobiju mogu koristiti onako kako smatraju prikladnim, piše Forbes.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...