"NEKA SE GONI": Trump i Netanyahu više nisu prijatelji, evo i zašto...

"Donald Trump i Benjamin Netanyahu bili su četiri godine bliski politički saveznici dok su bili na vlasti, barem u javnosti.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2021  

  • 0

Donald Trump više nije prijatelj bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koga optužuje da ga je iznevjerio kada je prošle godine čestitao Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi.

"Neka se goni", poručio mu je Trump. Bivši američki predsjednik rekao je to u razgovoru s izraelskim novinarom Barakom Ravidom koji priprema knjigu o izraelsko-američkim vezama u Trumpovom mandatu.

Trump: Sviđao mi se Netanyahu, ali sviđa mi se i odanost

"Donald Trump i Benjamin Netanyahu bili su četiri godine bliski politički saveznici dok su bili na vlasti, barem u javnosti. Tome je došao kraj", objavio je Ravid. Dodao je da se s Trumpom dvaput sastao radi svoje knjige Trumpov mir: Abrahamovi dogovori i preoblikovanje Bliskog istoka.

Oba puta je bivši američki predsjednik, koji nikad nije priznao izborni poraz, oštro kritizirao Netanyahua, danas lidera izraelske opozicije.

"Sviđao mi se Bibi. I dalje mi se sviđa. Ali sviđa mi se i odanost. Prva osoba koja je čestitala Bidenu bio je Bibi. I ne samo da mu je čestitao nego je napravio i videosnimku. Bio je među prvima. Od tada nismo razgovarali. Neka se goni", rekao je Trump u aprilu.

Trump je ocijenio da je više učinio za Izrael i za Netanyahua nego bilo koji američki predsjednik. Spomenuo je povlačenje Sjedinjenih Država iz ugovora o iranskom nuklearnom programu 2015., preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, ostanak američkih snaga u regiji i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Izraelski novinar je u julu ponovo razgovarao s bivšim američkim predsjednikom kada je izraelski premijer smijenjen nakon 12-godišnje vladavine.

"Drag mi je, ali odavno je tamo", rekao je Trump. Netanyahu je reagirao u saopćenju koje je poslao Axiosu.

"Veoma cijenim velik doprinos predsjednika Trumpa Izraelu i njegovoj sigurnosti. Ali isto tako shvaćam važnost čvrstog saveza Izraela i SAD-a i zato mi je bilo važno čestitati novoizabranom predsjedniku", kazao je tada Netanyahu, piše Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...