HLADAN TUŠ ZA PUTINA: NATO rezolutno odbio zahtjev Rusije!

"O vezi NATO-a i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i niko više", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2021  10. Dec. 2021

  • 1

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg usprotivio se svakom uplitanju Rusije u vezi saveza i Ukrajine, ne želeći odbiti eventualno članstvo Kijeva, što traži Moskva.

"O vezi NATO-a i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i niko više", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

"Ne možemo pristati na to da Moskva pokuša ponovo uspostaviti sistem u kojemu će velesile poput Rusije imati svoje sfere utjecaja u kojima mogu kontrolirati šta zemlje rade ili ne rade. Nećemo se pogađati o pravu svake zemlje u Europi da odlučuje o svojoj sudbini", dodao je.

Rusi traže da NATO povuče obećanje

Rusija je zatražila od NATO-a da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim garancijama za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika.

NATO je na putu da prihvati Ukrajinu

No taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je o najeksplozivnijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili. NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sistema koji mogu gađati Rusiju, navodi Moskva.

U Ukrajini već sedam godina traje rat Kijeva i proruskih separatista u kojemu je izginulo 13.000 ljudi, a njegovo političko rješenje, predviđeno ugovorom u Minsku potpisanom 2015. je u slijepoj ulici. Rusiju smatraju glavnim vojnim i financijskim pomagačem tih pobunjenika, iako ona to uporno negira.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...