POZDRAVILI GA POVICIMA "RASISTA": Neprijatan doček priređen francuskom desničaru Ericu Zemmouru u Armeniji

"Ovdje smo da obavijestimo Jermene ko je Eric Zemmour. On je veoma opasan čovjek, on je fašista“, rekla je jedna neimenovana učesnica skupa.

  • Svijet

  • 11. Dec. 2021  11. Dec. 2021

  • 6

Erica Zemmoura, ekstremno desničarskog kandidata za francuske predsjedničke izbore zakazane za proljeće, večeras je na aerodromu u Jerevanu dočekala grupa neprijateljski raspoloženih demonstranata koji su ga pozdravili povicima "Rasista".

Oko 20 demonstranata, među kojima i Francuzi, dočekali su Zemura sa plakatom "Eric Zemmour nije ovdje dobrodošao“.

"Ovdje smo da obavijestimo Jermene ko je Eric Zemmour. On je veoma opasan čovjek, on je fašista“, rekla je jedna neimenovana učesnica skupa i dodala da je posjeta Armeniji manipulacija za dobijanje što više glasova od Francuza armenskog porekla.

Zemmour, čiji program posjete Armeniji nije poznat, odmah je napustio aerodrom.

Polemičar je u petak rekao da je za prvo predizborno putovanje u inostranstvo izabrao Armeniju jer je to "stara hrišćanska zemlja i jedna od kolijevki civilizacije".

"Armenija je u opasnosti. Nekada je bila mučena u doba Otomanskog carstva kao što su masakri poput genocida. Tu zemlju ponovo maltretiraju, susjedni Azerbejdžan, a posebno Turska. Tu smo u srcu civilizacijskog rata", dodao je Zemmour.

Zemomurovo okruženje je navelo da je on došao u Armeniju da "pošalje poruku nade tamošnjem narodu, kao i svim istočnim hrišćanima, koje je Zapad ostavio jer gubi nit svoje civilizacije".

Zemmour, inače jevrejskog porijekla, često je bio sudski gonjen zbog kontroverznih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Zalaže se za populističku desnicu –  okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, odnosno prava stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...