ALARMANTNO: Tragovi nedopuštenog pesticida otkriveni u mandarinama, proizvođači iznenađeni…

Vijest je sve iznenadila, ponajviše zbog toga što uzgoj mandarina zahtijeva minimalnu zaštitu cijele godine.

  • Ekonomija

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 0

Ovih dana završit će berba mandarina u dolini Neretve. No sve je ondje iznenadila vijest da su u Sloveniji u jednoj manjoj pošiljci pronađeni tragovi pesticida čija je upotreba zabranjena prije godinu i pol. Vijest je sve iznenadila, ponajviše zbog toga što uzgoj mandarina zahtijeva minimalnu zaštitu cijele godine.

Na plantažama mandarina nije više prometno kao u protekla tri mjeseca. Samo rijetki berači beru posljednje ovogodišnje plodove.

Prije nekoliko dana u Sloveniji su u jednoj manjoj pošiljci pronađeni tragovi nedopuštenog pesticida. Agronom Robert Doko komentira:

"Ono što sam čuo je da se radi o aktivnoj tvari klorpirifos, a aktivna tvar je prije godinu i pol dana izišla iz upotrebe."

"Može se govoriti o tragovima pesticida u proizvodnji, nije toliko opasno niti za potrošače, ali u svakom slučaju treba posvetiti pažnju da se takve stvari ne događaju", dodaje za HRT Niko Kapović, poljoprivredno-ekonomski analitičar.

Neretvanska mandarina gotovo je ekološki proizvod jer se najveći štetnik, mediteranska voćna muha, već 10 godina suzbija na potpuno ekološki način.

"To je ekološka mjera – ispuštanje sterilnih mužjaka i tako se regulira njihova populacija u nasadima agruma", objašnjava Doko.

"Tako sve priče o pesticidima u kori mandarine mogu biti 1% ako je netko bio, ne daj Bože, nediscipliniran", naglašava Sršen.

Svi proizvođači i otkupljivači slažu se da takve incidente treba potpuno eliminirati, jer se neretvanska mandarina najviše prodaje izvan granica Hrvatske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...