OKOM FOTOREPORTERA "SB-a": Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, pogledajte detalje...(FOTO)

Dodao je da situaciju koju naziva "anomalijom od 2006." treba popraviti i ako se to desi vjeruje da bi došlo do relaksacije odnosa unutar Federacije, a da bi takav džentlmenski dogovor Bošnjaka i Hrvata pomogao u stvaranju boljih odnosa s drugim entitetom.

  • Vijesti

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 2

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je kazao da su razgovori s članovima kolegija bili vrlo sadržajni, a da su glavne teme bile institucionalna i društvena kriza u BiH, te reforma Izbornog zakona.

Istakao je da je Hrvatska prijateljska zemlja koja ima veliko uvažavanje i poštovanje prema BiH, kao i da želi unaprijediti saradnju i pomoći na putu ka članstvu u EU.

- Mi bismo željeli da rješenja o izmjenama Izbornog zakona budu zadovoljavajuća za sva tri naroda i druge u BiH, a da položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude ravnopravan i da biraju svoje legitimne predstavnike u najviša tijela BiH - naveo je Plenković.

Dodao je da situaciju koju naziva "anomalijom od 2006."  treba popraviti i ako se to desi vjeruje da bi došlo do relaksacije odnosa unutar Federacije, a da bi takav džentlmenski dogovor Bošnjaka i Hrvata pomogao u stvaranju boljih odnosa s drugim entitetom.

Plenković smatra da bi to dovelo do ponovnog funkcionisanja državnih institucija, a Hrvatska bi kao dobronamjeran susjed podržala sve reformske i druge procese, piše Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...