ARNAUT ODGOVORIO KOMŠIĆU: "Specifično je netačna tvrdnja..."

"Komšić izbjegava koristiti svoje konkretne ustavne nadležnosti s ciljem zaustavljanja terora koji HDZ i SNSD te tri godine provode nad građanima Bosne i Hercegovine upravo zahvaljujući tom kontrolnom paketu koji im je SDA isporučio", kaže Arnaut.

  • Politika

  • 13. Dec. 2021  13. Dec. 2021

  • 15

Na tvrdnju Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da se raspuštanjem Doma naroda na državnom nivou vlasti ne bi postiglo ništa, odnosno da bi njegovim ponovnim formiranjem SNSD i HDZ opet imali većinu, odgovorio je  danas Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH.

"U vezi s defanzivnim pristupom Željka Komšića na zahtjev Naše stranke da on i Šefik Džaferović raspuste Dom naroda državnog parlamenta, konkretno Komšićeve tvrdnje da bi 'HDZ i SNSD zadržali većinu koju sada imaju', osnovano tvrdimo da bi se to desilo samo ako bi Komšićev koalicioni partner SDA ponovo glasao za Dušanku Majkić (SNSD) umjesto Mladena Ivanića (PDP) u Narodnoj skupštini RS, kao što su prije tri godine također podržali Ivu Tadića (HDZ) umjesto Vedrana Keslera (SDP) u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona."

Nevjerovatno je, nastavlja Arnaut, da "Komšić izbjegava koristiti svoje konkretne ustavne nadležnosti s ciljem zaustavljanja terora koji HDZ i SNSD te tri godine provode nad građanima Bosne i Hercegovine upravo zahvaljujući tom kontrolnom paketu koji im je SDA isporučio".

"Specifično je netačna Komšićeva tvrdnja da bi se ovim ugrozio ponovni izbor Zlatka Miletića u Domu naroda. Upravo zahvaljujući iznad navedenom glasanju SDA u Skupštini ZDK, obezbijedili su HDZ-u četvrto mjesto u hrvatskom klubu u državnom Domu naroda, dok peto, Miletićevo mjesto, nikada nije bilo upitno.

Naša stranka je tada dala svoj glas Miletiću ne zbog činjenice da je on tada bio član DF-a, već iz razloga da se radi o nekorumpiranom i moralnom čovjeku.

Miletić bi bez sumnje bio ponovo izabran, osim ako bi mu podršku ovaj put uskratila njegova bivša partija - DF. Svako ko smatra zahtjev Naše stranke neutemeljenim ili Komšićeve izgovore prihvatljivim, može lako riješiti dilemu uvidom u dokumentovano glasanje za popunjavanje Doma naroda BiH.

U konačnici, umjesto abdiciranja svojih ovlasti i odgovornosti, Naša stranka ponovo poziva Komšića i Džaferovića da raspuste Dom naroda i konačno zaustave teror koji HDZ i SNSD već tri godine provode nad ovom zemljom, njenim građanima i njenom evropskom perspektivom, što im je omogućeno glasovima SDA, Komšićevog koalicionog partnera, te da stavi interese Bosne i Hercegovine iznad koalicionih",  poručio je Arnaut.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...