ODLUKA JE KONAČNA: Njemačka obustavila certifikaciju plinovoda ''Sjeverni tok 2''

Operater "Sjevernog toka 2" mora dobiti "zeleno svjetlo" njemačkog regulatora da bi počeo pumpati plin.

  • Ekonomija

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 5

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock saopćila je da je njemački regulator suspendirao certifikaciju operatera plinovoda "Sjeverni tok 2" zbog neusklađenosti sa energetskim propisima Evropske unije.

"Federalna agencija za energetsku mrežu obustavila je proces certifikacije zbog zahtjeva koje propisuje evropski zakon u energetskoj oblasti, a koji nalažu razdvajanje djelatnosti i druge stvari u pogledu strukture kompanije", odgovorila je Baerbock na pitanje ko je utvrdio neusklađenost tog projekata s pravilima EU.

Ona je ranije, u intervjuu za tv kanal ZDF, rekla da projekat Sjeverni tok 2 za sada nije uspio da se uskladi sa regulativom EU i da ne može biti odobren.

Operater "Sjevernog toka 2" mora dobiti "zeleno svjetlo" njemačkog regulatora da bi počeo pumpati plin.

Certifikacija je suspendirana jer operater plina, kompanija "Sjeverni tok 2 AG" sa sjedištem u Švicarskoj mora registrirati podružnicu u Njemačkoj. Dok se to ne učini, proces certifikacije će biti zamrznut.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...