MINISTAR CIKOTIĆ TVRDI: “Dodik priželjkuje sankcije jer bi mu jedan takav potez..."

(...) pomogao u predizbornoj kampanji ako sve ovo što radi posmatramo sa stanovišta priprema za izbore jer svaki put iscenira krizu kojom vlada."

  • Politika

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 3

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je kako "u ovom trenutku ne vidi osnovu niti gorivo za otvorene oružane sukobe", ali da je situacija kompleksna zbog dešavanja na političkoj sceni i blokade države. Kazao je i to kako "Milorad Dodik priželjkuje sankcije jer bi mu takav potez pomogao u predizbornoj kampanji".

“Imamo jednu vrstu državnog udara s vidljivim elementima koji nisu toliko radikalni, ali imate osporavanje državnih institucija od nižeg nivoa vlasti i jednu vrstu dikatata koji je za svaku funckionalnu demokratiju apsolutno neprihvatljiv”, rekao je Cikotić.

Smatra da su neke sankcije davno trebale biti na snazi.

“Dodik priželjkuje sankcije jer bi mu jedan takav potez pomogao u predizbornoj kampanji ako sve ovo što radi posmatramo sa stanovišta priprema za izbore jer svaki put iscenira krizu kojom vlada”, rekao je Cikotić.

Govoreći o sigurnosti, kazao je kako “BiH u opštem smislu ima sigurnosne uslove ili kreitrijume na niovu regiona”.

“Ono što je kompleksnost političke situacije i perpsektiva, ne daje baš osnovu za neku vrstu opuštenosti. Mislim da moramo biti oprezni i svjesni činjenice da je država blokirana, da na sceni imamo politike koje pokušavaju ostvariti ciljeve koje nisu mogli ratom, da se ignorišu mnogi aspekti unutrašnjih reformi i međunarodnih integracijskih procesa da se pokušava točak historije okrenuti nazad. To jednostavno ne ide”, rekao je Cikotić.

Ko će osjećati posljedice?

Podsjetio je kako mjesecima imamo paralisanu državu i da posljedice svi osjećamo.

“Mislim da će na kraju dana posljedice najviše osjećati oni koji su je paralizovali”, dodao je.

Istakao je kako se u ovom trenutku institucije bave mjerama i aktivnostima koje imaju za cilj da deblokiraju postojeće stanje. Rekao je da to, iznmeđu ostalog, rade s međunarodnim zvaničnicima koji su sve više prisutni u BiH.

“Krivica” SDA?

Smatra da njegova stranka – SDA koja je u koaliciji sa SNSD-om, nije imala opciju jer je morala napraviti koaliciju sa strankaama koje su “pobjednici u okviru etničkog procesa demokratije i entitetskim predstavljanjem koje ne možemo zaobići”.

Cikotić je rekao kako je boravio u Parizu na sastanku organizacija koje se bore protiv terorizma i radikalizma i da je BiH sada u UO tog tijela.

“BiH popravlja rejting. Skinuti smo sa sive liste u tom pogledu”,  kazao je Cikotić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...