AMER OBRADOVIĆ, ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBiH: "HDZ drži Federaciju u blokadi svojim ucjenama"

(...) U tome učestvuju SDA, SBB i DF. Znači sve stranke koje glasaju za budžete Novalićeve vlade one učestvuju u blokadi Federacije.

  • Politika

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 3

Amer Obradović zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH za "Rezime" je rekao da je za vrijeme posljednje posjete Escobara rečeno da, osim države gdje SNSD blokira institucije, ne radi ni Federacija.

"Još od izbora 2018. HDZ drži Federaciju u blokadi svojim ucjenama. U tome učestvuju SDA, SBB i DF. Znači sve stranke koje glasaju za budžete Novalićeve vlade one učestvuju u blokadi Federacije. Vlada Fadila Novalića nije legitimna, nije ju izabrao ovaj saziv Parlamenta. Zbog toga smatram da Federacija ne funkcioniše i da je talac ucjena HDZ-a i ostalih stranaka koje glasaju za budžete Novalićeve vlade."

O reformi Izbornog zakona kaže da je sam način pregovaranja sveden u pogrešan algoritam.

"Taj algoritam je značio da se ispunjavaju nečije želje koje bi značile dalju podjelu ove zemlje. Ova zemlja je etnički zarobljena još od Dejtonskog sporazuma i mislim da bi svaka nova blokada bila loše rješenje za budućnost ove zemlje. Smatram da BiH treba izborna reforma, da trebaju biti transparentni izborni procesi i smatram da se mora rasformirati čitav izborni paket da bi se reforma usvojila. Mislim da domovi naroda moraju imati drugačiju ulogu, da članove Predsjedništva treba birati u Parlamentu indirektno. Ovo što je bilo ponuđeno mislim da je bilo u pogrešnom smjeru i zato su ti pregovori i propali",  kaže Obradović.

(Federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...