ZASJEDALI POLITIČARI HDZ-a U BiH, PA PORUČILI: "Retorika prijetnje, straha i sukoba je neprihvatljiva"

Osuđuju, kako navode, unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga.

  • Politika

  • 20. Dec. 2021  20. Dec. 2021

  • 9

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 27. redovna sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Ključno političko pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdaytonske političke krize bila je u fokusu današnje sjednice.

Iz ove stranke navode da su, u okolnostima kada su sve bošnjačke stranke napustile pregovore oko reformskog procesa, na današnjoj sjednici razgovarali o nastavku daljnjih koraka.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je niz zaključaka.

Pozvali su sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost, kako navode, u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje.

"Žurni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlanstkog puta BiH", usvojili su.

Zahvalili su se međunarodnim partnerima SAD-a i EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu.

"Potičemo ih da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju", naveli su.

Osuđuju, kako navode, unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga.

"Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo", poručili su.

Ponovo ističu da je "konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma".

"Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva", zaključci su Predsjedništva HDZ-a BiH.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...