POSLODAVCI UPOZORAVAJU: “Naš je stav jedinstven, nećemo potpisati ugovore s Elektroprivredom”

Ako poslodavci ne potpišu ugovore, napomenuo je Smailbegović, postoji zakonska mogućnost da se prebaci na tzv. “rezervno snabdijevanje”.

  • Ekonomija

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 0

Poskupljenje električne energije za 20% je gornja granica do koje privreda neće doći u ozbiljne posljedice i probleme

Udruženje poslodavaca FBiH danas je održalo sastanak na kojem su govorili o poskupljenju električne energije za privrednike i ugovorima Elektroprivrede BiH nakon kojeg su istakli kako će svako poskupljenje od preko 20% privredu uvesti u ozbiljne probleme.

"Jedinstven je stav poslodavaca da je 20 postotno povećanje električne energije gornja granica do koje privreda neće doći u ozbiljne posljedice i probleme", rekao je predsjednik udruženja Adnan Smailbegović.

Oni su rekli kako će se ili dogovoriti sa Vladom FBiH ili će pozvati sve kompanije da ne potpisuju ove prijedloge ugovora koje su dobili s obzirom da se u njima navode poskupljenja od dva do tri puta veće.

Ako poslodavci ne potpišu ugovore, napomenuo je Smailbegović, postoji zakonska mogućnost da se prebaci na tzv. “rezervno snabdijevanje”.

"Tada je električna energija skuplja za dodatnih 20 posto, ali ja se ipak nadam da će prevladati razum te da će i Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH imati dovoljno razumijevanja te da ćemo sjesti i napraviti kompromisno rješenje", kazao je Smailbegović.

Direktor AMZ-a Nikhil Mehta prošle je sedmice na press konferenciji kazao da bi po novom poskupljenje električne energije za tu kompaniju iznosilo 125 posto ili 72 miliona KM veće izdatke na godišnjem nivou, samo za električnu energiju.

Podsjetio je da je zbog promocije “zelene energije” te naplate “karbonskih taksi” poskupila električna energija u Evropi, zbog čega je ta kompanija zatvorila pogone u njemačkim gradovima Hamburgu i Duisburgu.

"Postoji 'taksa za karbon' od 90 eura po megavatu, koja se primjenjuje u Evropi. Možemo razumjeti zašto cijena električne energije raste. Danas su cijene energije veoma visoke i to je nešto što ne može biti održivo. Definitivno će se smanjiti.

BiH izvozi električnu energiju i ima viškove električne energije. Jasno je da smo u boljoj situaciji u poređenju sa svim našim komšijama. Zato očekujemo od Vlade FBiH da podrži industriju u ovim teškim vremenima", kazao je Mehta.

Može se, dodao je, očekivati povećanje cijena električne energije u skladu sa povećanjem cijena sirovina. Oni, napomenuo je Mehta, troše 520.000 megavata električne energije na godišnjem nivou te su najveći potrošač u BiH.

Dodao je da bi, u slučaju da budu prinuđeni slati radnike na čekanje, morali plaćati 55 posto plaće pa bi, svi gubici koji bi bili veći od toga, mogli dovesti do prekida proizvodnje i u pogonu u Zenici, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...