KOJI JE INTERES VIKTORA DA POMAŽE MILORADU: "Orban može doživjeti sudbinu Kurza"

Orban je, naime, šokirao nedavnom izjavom rekavši da se Bosna i Hercegovina ne može integrisati u Evropsku uniju sa dva mliona muslimana.

  • Politika

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 9

Viktor Orban, predsjednik Mađarske, ponovo je uzburkao javnost nakon izjava o Bosni i Hercegovini. Novinar Milovan Jovanović je za N1 kazao da je sve izvjesnije da Orban bude sudbine kao bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz koji se povukao iz politike zbog navodnih optužbi o korupciji i mitu.

Orban je, naime, šokirao nedavnom izjavom rekavši da se Bosna i Hercegovina ne može integrisati u Evropsku uniju sa dva mliona muslimana. Jovanović smatra da ne treba pridavati pažnju takvoj izjavi jer Mađarska jeste članica EU i NATO-a, ali kako kaže, nije jedna od najvažnijih država EU.

Viktor Orban zajedno sa Jaroslavom Kačinskim i još Matovićem iz Slovenije i nekoliko EU lidera su pobornici neliberalne demokratije. Naredne godine Mađarsku očekuju parlamentarni izbori i može se lako desiti da Orban doživi sudbinu Bojka Borisova, Sebastiana Kurca ili Andreja Babiša. I kako ja u ovom trenutku vidim, stvari idu u tom pravcu. Tako da ja ne bih previše ni pažnje ni vremena posvećivao izjavi mađarskog premijera”, rekao je Jovanović.

Naglasio je da je veoma teško govoriti kakvi su interesi Viktora Orbana.

“Ponavljam, Orban, tačnije, Mađarska, ali i Poljska su u sukobu sa Evropskom unijom. Poljska zbog vladavine prava, zakona o medijima koji su nedavno usvojeni, Viktor Orban također. Dakle, oni su u koliziji sa najvećim brojem zemalja EU, a problem funkcionisanja EU je taj što se odluke donose konsenzusom. Dakle, EU je odavno paralisana, nema zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

To odlučivanje konsenzusom na kraju dovodi do toga da EU jednostavno ne može funkcionisati ili veoma teško. Kakav je interes Viktora Orbana da pomaže Miloradu Dodiku sa 100 miliona eura teško je znati. Eventualno sa strane možemo tumačiti da se Orban pokušava bolje pozicionirati u pregovorima sa EU i da prijetnju da neće podržati sankcije ako se budu uvodile Miloradu Dodiku da je to zauzimanje što bolje pregovaračke funkcije i to mu je mnogo važnije i značajnije u odnosima s EU”, naglasio je.

Suština je, navodi, to da je EU neefikasna i da međunarodna zajednica snosi najveću odgovornost za ono što se dešava u BiH.

“Ne za sada, posljednjih godinu ili dvije već u proteklih 10 ili čak 15 godina. Dakle, međunarodna zajednica je ta koja je tolerisala i nije željela adekvatno sankcionisati one pojedince i one subjekte u BiH koji su bili remetilački faktor. Ona je okretala glavu i njoj je bilo važno samo da ne dođe do novih sukoba i rata. A to kako će BiH funkcionisati, kako će se razvijati i kako će građani živjeti, nije je interesovalo. BiH tapka u mjestu i to je, čini mi se država sa najvećom društvenom nejednakosti u Evropi, zemlja u koju ne dolaze strani investitori”, pojasnio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...