GORI NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska koalicija izvršila zračne napade na kamp...

Koalicija je saopćila da je operaciju izvela u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

  • Svijet

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 0

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv grupe Huti u Jemenu, saopćila je da je izvršila zračne napade na kamp snaga sigurnosti Huta u glavnom gradu Jemena Sani, javila je državna televizija rano u četvrtak.

Operacija, za koju je koalicija navela da je uništila sedam skladišta dronova i oružja u kampu, bila je odgovor na dron za koji je koalicija poručila da je lansiran s teritorije Huta prema saudijskom gradu Jizanu na Crvenom moru.

Glavni grad Jemena nalazi se pod kontrolom Huta, a tradicionalno ova grupa je privržena Iranu. Već sedam godina se bori protiv koalicije koja podržava međunarodno priznatu vladu Jemena, javlja Reuters.

Televizija Masirah koju vode Huti saopćila je da su napadi pogodili naselje Sabaeen u Sani u ranim satima, oštetivši neke civilne kuće i nanijevši štetu porodilištu i dječijoj bolnici.

Tokom sukoba, u kojem su poginule desetine hiljada i raseljeni milioni, snage Huta su redovno slale dronove i ispaljivale projektile na Saudijsku Arabiju, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uzvratila je zračnim napadima unutar Jemena.

Koalicija je saopćila da je operaciju izvela u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...