"SB" NA LICU MJESTA: Nastavak suđenja u predmetu "Zijad Mutap i drugi", pogledajte šta se jutros događalo ispred zgrade Suda BiH (FOTO)

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio na licu mjesta!

  • Vijesti

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 0

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Zijad Mutap i dr." u vezi sa stradanjem Dženana Memića. Optuženi u ovom predmetu su Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Oni se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja. Tužioci ih optužuju da su vršili radnje kako bi prikrili stvarni uzrok stradanja Dženana Memića.

Danas bi trebala svjedočiti Dženanova sestra Arijana Memić, kao i policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Prikrivanje dokaza

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić, sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih je 15.02.2016. godine preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su lično, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne.

Na taj način vršili su ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirani kriminal a u vezi sa kaznenim djelima protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio na licu mjesta!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...