IZETBEGOVIĆ UZBURKAO DUHOVE, JAVIO SE SINIŠA VIDOVIĆ: "Vrijeme turskog zuluma u BiH je davno prošlo..."

Zapravo su upravo političari Republike Srpske ti koji se drže Dejtonskog sporazuma i zakona. Pritisci se vrše preko tužilaštva i sudova koje je privatizovao Bakir Izetbegović i njegove SDA.

  • Mini market

  • 25. Dec. 2021  25. Dec. 2021

  • 4

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović poručio je da je vrijeme turskog zuluma u BiH davno prošlo i da to treba da shvati i lider SDA Bakir Izetbegović i oni koji ne prestaju da prijete RS i njenom rukovodstvu, pokušavajući da ih predstave kao avanturiste i one koji hoće da se otcijepe.

- To nije tačno. Mi se samo držimo slova zakona i Dejtonskog sporazuma. Pod pritiskom smo Suda i Tužilaštva BiH, a Izetbegović čak javno prijeti Ustavnim sudom BiH, koji je postao servis u njegovim rukama, ali neće uspjeti, rekao je Vidović.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da će pozvati islamski svijet u pomoć, Vidović je rekao da su islamski ratnici već u BiH i da uglavnom žive u nekoj vrsti kalifata na rubnim djelovima Republike Srpske.

- Nema on šta da ih dovodi. Oni su već tu, smješteni na entitetskim granicama Republike Srpske i Federacije. Bakirov otac, Alija, je za vrijeme proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata doveo ekstremiste oličene u jedinici „El Mudžahid“, te se taj kontinuitet prisutnosti ekstremističkih grupa i dalje održava, a te činjenice su svjesni svi domaći i međunarodni faktori unutar Bosne i Hercegovine, rekao je Vidović.

Govoreći o mogućim sankcijama za zvaničnike Republike Srpske Vidović smatra da je to samo još jedan od pritisaka na Republiku Srpsku koji se vrši još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da se sve zasniva na stvaranju jedne iskrivljene političke slike o navodom avanturizmu i secesionizmu.

– A zapravo su upravo političari Republike Srpske ti koji se drže Dejtonskog sporazuma i zakona. Pritisci se vrše preko tužilaštva i sudova koje je privatizovao Bakir Izetbegović i njegove SDA. S druge strane, dolazak specijalnog izaslanika Stejt Departmenta u Zagreb zaduženog za kriminal i korupciju, je ništa drugo nego pokušaj osnivanja nekog novog Haškog tribunala u kojem će Srbi ponovo biti najveći krivci. Nakon što je propao pokušaj satanizacije srpskog naroda kroz Hag, novi izaslanik će imati dužnost da vrši kriminalizaciju srpskih zvaničnika te ih na taj način pokušati skinuti s političke scene a dovesti podobne političare. To su obično oni koji sarađuju sa političarima Federacije i koji dobijaju njihove pohvale, ali i pohvale međunarodne zajednice, što je scenario koji se dešava i u Srbiji. Pitanje je da li bi vidjeli paljenje srpskih zastava i demonstracije u Albaniji da je umjesto predsjednika Vučića u posjetu došao Đilas ili Tadić, zaključuje Vidović, i dodaje da u Bosni i Hercegovini i u regionu, suživot moguć samo kroz dijalog i dogovor, a ne nametanjem odluka, prenosi Srpskainfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...