ALEKSANDAR SAŠA ZEKOVIĆ: "Veličanje Ratka Mladića nije sloboda izražavanja nego širenje straha"

Prema njegovim riječima, grafiti kojima se veliča zločinac Ratko Mladić nisu izraz slobode izražavanja već sijanje straha, razdora i mržnje.

  • Regija

  • 26. Dec. 2021  26. Dec. 2021

  • 3

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) osuđuje nacionalizam i veličanje zločinaca u Pljevljima koji naročito pogađaju pripadnike muslimanskog i bošnjačkog naroda ali i sve građane koji drže do demokratskih i građanskih vrijednosti, saopćio je Aleksandar Saša Zeković, generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava, prenosi podgorički Standard.

“Za CHO posebno je zabrinjavajuća nespremnost lokalnih vlasti i predsjednika opštine Pljevlja da podstaknu dijalog i akciju u zajednici o ovoj temi. Izostala je prijava grafita policiji i tužilaštvu, kao i aktivnost njihovog uklanjanja ili prefarbavanja. Izostanak proaktivnog i odlučnog pristupa lokalne vlasti, uz ispoljeno relativizovanje činjenica i stvarnosti, doprinosi opstanku i daljem razvijanju ovog problema koji nikako da se uzme za ozbiljno”, naveo je Zeković.

Lokalna zajednica, ističe on, treba odlučniji i jedinstveniji odgovor na vandalizam i krajnje desničarske ispade i incidente.

Prema njegovim riječima, grafiti kojima se veliča zločinac Ratko Mladić nisu izraz slobode izražavanja već sijanje straha, razdora i mržnje.

“CHO pohvaljuje javne nastupe građana Mirsada Đurđevića, Danijala Geljića i svih drugih koji su kroz činjenično ispoljeni građanski aktivizam p(r)ozvali lokalne i državne vlasti da više ne ćute i da pristupe prevenciji i otklanjanju posljedica manipulacija, predrasuda i mržnje. Opština Pljevlja nije trebala da se prepozna i oglasi nenadležnom kod uklanja takvih grafita. Na taj način se gubi povjerenje i povećava osjećaj nesigurnosti”, kazao je Zeković.

CHO je, kako dodaje, spreman da pomogne Skupštini općine Pljevalja i organima lokalne samouprave u razvijanju politike i prakse koja će djelotvornije prepoznavati incidente mržnje i i brže djelovati na njih.

“U tom pravcu se CHO i obratio predsjedniku pljevaljske opštine”, zaključuje Zeković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...