OVO JE VUČIĆEVA VOJNA SILA: Nezadovoljni prijete izlaskom na ulice...

Čak 80 posto profesionalnih pripadnika Vojske Srbije danas prima platu manju od prosječne.

  • Regija

  • 26. Dec. 2021  26. Dec. 2021

  • 2

Vojska Srbija nalazi se u lošem stanju, a njeni pripadnici prijete štrajkom i izlaskom na ulice. Ovo je izjavio Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije (VSS).

On je u razgovoru za Nova.rs govorio kako osim ljekara, prosvjetara i socijalnih radnika, od januara 2022. godine povećanje plata, od čitavih sedam posto, čeka i pripadnike vojske. Stav sindikata je kako je ovo “mizerno” povećanje ujedno i poniženje za vojsku.

“Posljednjih pet godina naša vojska proživljava ozbiljnu krizu. Više puta smo upoznali javnost sa činjenicom da je u tom periodu vojsku napustilo oko 10.000 profesionalaca. Najveći problemi su nebriga o ljudima i nepotizam, ali i činjenica da je vojska posljednjih godina itekako politizovana. Danas u vojsci napreduju politički podobni, a ne sposobni i kvalitetni kadrovi. Najbolji primjer je činjenica da je načelnik VMA (Vojno medicinska akademija) pukovnik, a njegov zamjenik je general, apsurdno. Slično je i sa direktorom VBA (Vojna bezbjednosna agencija), koji je po političkoj podobnosti čak tri puta nezakonito vanredno unapređen za četiri godine, a to je čovjek koji između ostalog treba da suzbija nezakonitosti i kriminal u sistemu odbrane”, kaže on.

Čak 80 posto profesionalnih pripadnika Vojske Srbije danas prima platu manju od prosječne, dodaje.

“Troškovi prijevoza do posla i s posla plaćaju im se u iznosu koji svojevoljno odredi ministar odbrane, a u većini slučajeva nije dovoljan da putujete ni polovinu mjeseca. Participaciju za lječenje u vojnim zdravstvenim ustanovama vojnici plaćaju dvostruko više nego ostali građani. Noćni i prekovremeni rad se ne evidentira i ne plaća. Na školovanja, usavršavanja i u međunarodne misije upućuju se ljudi koji su po volji komandantima. Imamo generale koji do penzije nisu dobili stan, dok neki drugi, politički podobni, to pitanje rješavaju preko reda. Platu srpskog vojnika danas možete zaraditi bilo gdje, s mnogo manje psihofizičkog naprezanja i stresa kome su zaposleni u vojsci svakodnevno izloženi”, kazao je predsjednik Sindikata.

Konstantno javnost informišemo o tome da nam prijeti situacija u kojoj vojska vrlo brzo neće moći da odgovori svojoj ustavnoj ulozi, dodao je.

“Djelomično rješenje vidimo u zaključenju kolektivnog ugovora za zaposlene u odbrani, jer bismo njime s državom kao poslodavcem, jasno utvrdili uslove i prava pod kojima rade profesionalci u vojsci. Najveći protivnici kolektivnog ugovora su visoki oficiri i generali u Ministarstvu odbrane, koji to uopće ne razumiju, a ministri nemaju ni znanja ni volje da se tome odupru. Kako stvari stoje, sve ide ka tome da ćemo u godini koja je pred nama, svoja prava morati ponovo da tražimo na ulici, zajedno sa ostalim obespravljenim građanima”, zaključio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...