VLAST SE NE MOŽE DOGOVORITI OKO TENDERA: Ostaju li bh. građani bez pasoša

Važno je napomenuti da ugovor za isporuku knjižica za pasoše koji IDDEEA trenutno ima vrijedi do marta iduće godine te da ako do tada ne sklopi novi građani neće moći zamijeniti stare i izvaditi nove putne isprave.

  • Društvo

  • 26. Dec. 2021  26. Dec. 2021

  • 0

Građani Bosne i Hercegovine mogli bi ponovno ostati bez pasoških knjižica, jer je njihova nabavka upitna zbog komplikacija u postupku javne nabavke koju je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), piše Večernji list BiH.

IDDEEA je još krajem aprila ove godine raspisala nabavku za obrasce knjižica za pasoše, ali je ona poništena nakon žalbe firmi Sirius i Thales DIS France, i to tek krajem augusta. Agencija je početkom septembra raspisala novi tender kojim propisuje da je rok za prijem ponuda 25. oktobra, ali na taj konkurs žalbu ponovno ulaže Thales DIS France, međutim ovaj put Ured za razmatranje žalbi BiH je odbija.

IDDEEA je zbog najnovije žalbe na konkursnu dokumentaciju produžila rok za dostavljanje i otvaranje ponuda za nabavku pasoških knjižica do 27. decembra.

S obzirom na to da je postupak nabavke knjižica zbog uloženih žalbi morao biti obustavljen, nabavka se od kraja aprila odužila na kraj decembra, a ako neko od ponuđača ponovno uloži žalbu, taj proces mogao bi se još prolongirati, te bi postalo već gotovo sasvim izvjesno da će građani BiH ostati bez novih pasoša.

Važno je napomenuti da ugovor za isporuku knjižica za pasoše koji IDDEEA trenutno ima vrijedi do marta iduće godine te, ako do tada ne sklopi novi, građani neće moći zamijeniti stare i izvaditi nove putne isprave.

Inače, IDDEEA za sljedeću godinu traži 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. potrebno 345.000 knjižica. Godinu kasnije taj broj povećava se na 465.000, a za 2025. zahtjeva se isporuka 535.000 knjižica.

Građani se pribojavaju da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2017. kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavku pasoških knjižica. Te 2017. zbog nemogućnosti provođenja konkursa, građani BiH jedno su vrijeme bili bez pasoša, jer IDDEEA nije uspijevala u zakonom zadanom roku od mjesec dana isporučiti pasoše građanima koji su ih tražili.

Nakon tog problema i zastoja u izdavanju pasoša, IDDEEA je bila primorana provesti pregovarački postupak na kojem je s kompanijom Mühlbauer, a koja je i do tada nabavljala pasoške knjižice, sklopila novi ugovor na godinu dana.

Taj ugovor istekao je u martu 2018. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i kompanija Mühlbauer potpisale su u martu 2018. u Banjoj Luci ugovor o nabavki pasoških knjižica.

Vrijednost ugovora koji vrijedi 4 godine iznosio je 28,47 miliona KM.

Dakle, rok ističe u martu ove godine. Građanima ostaje nadati se da će nadležni navrijeme riješiti novi ugovor te da zbog isteka postojećih pasoša neće ostati “zarobljeni” u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...