STRAVA I UŽAS: Dužnosnik Ujedinjenih nacija zaprepašten zločinom u Mijanmaru...

Stanovnici i udruženja za zaštitu ljudskih prava, koje djeluju u tom području, kažu da su vojnici ubili civile.

  • Svijet

  • 27. Dec. 2021  27. Dec. 2021

  • 1

Visoki dužnosnik UN-a poručio je u ponedjeljak kako je zaprepašten izvještajima o ubistvu najmanje 35 civila u Mijanmaru te je pozvao vlasti da istraže slučaj, za koji opozicijski aktivisti optužuju mijanmarsku vojsku, prenosi Hina.

Vladajuća vojna hunta nije komentirala ubistvo 35 civila blizu sela Mo So u državi Kayah u petak.

Državni medij objavio je samo da su vojnici pucali i ubili određeni broj “terorista s oružjem”, odnosno pripadnika milicije koja se bori protiv vojne hunte. Državna televizija nije spominjala civilne žrtve.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a za humanitarne poslove Martin Griffiths kazao je da su izvještaji o ubistvu civila, među kojima je i najmanje jedno dijete, kredibilni.

Poziv na istragu

“Osuđujem ovaj teški incident i sve napade na civile, koji su zabranjeni po međunarodnom humanitarnom pravu, širom zemlje”, poručio je saopćenjem.

Griffiths je pozvao na “detaljnu i transparentnu” istragu kako bi krivci mogli biti privedeni pravdi te je pozvao na zaštitu civila.

Stanovnici i udruženja za zaštitu ljudskih prava koje djeluju u tom području kažu da su vojnici ubili civile.

Mijanmar je u previranju otkako je prije gotovo 11 mjeseci vojska svrgnula izabranu vladu nobelovke Aung San Suu Kyi, tvrdeći da je na izborima u novembru pobijedila njena stranka.

Zatvoreno više od 11 hiljada ljudi

Međunarodni promatrači rekli su da je glasanje bilo pošteno.

Više od 1.300 ljudi ubijeno je tokom nasilnog suzbijanja demonstracija protiv vojne hunte, a zatvoreno je više od 11 hiljada ljudi, procjenjuje Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima, što vojna hunta odbacuje.

Dio protivnika vojne hunte odlučio se za oružani otpor i povezivanje s gerilskim borcima iz manjinskih etničkih skupina koje se bore godinama za samoodređenje, a jedna od najvećih takvih skupina su karenski pobunjenici u državi Kayah/Karenni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...