MEVLUT CAVUSOGLU O POLITIČKOJ KRIZI U BIH: “Turska neće dozvoliti da se…”

Turska je među vodećim zemljama koje mogu pregovarati sa svim stranama u BiH

  • Politika

  • 27. Dec. 2021  27. Dec. 2021

  • 16

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je danas održao press konferenciju na kojoj je govorio o vanjskopolitičkim aktivnostima u 2021. godini kako Turskih tako i svjetskih. On je istakao da je vanjskopolitička agenda ove godine imala mnoge uspone i padove na globalnom nivou te je ukazao na dešavanja u Afganistanu i historijska dešavanja u Karabahu.

"Nastavljaju se krize u Libiji, Siriji, Jemenu i Palestini. Destabilizacija se nastavlja u afričkim državama poput Etiopije, Sudana, Malija i Gvineje, a tenzije su u porastu i na Balkanu", kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu se u svom obraćanju osvrnuo i na političku krizu u BiH i situaciju na zapadnom Balkanu poručivši da Turska neće dozvoliti da se ova regija vrati u devedesete godine prošlog stoljeća.

"Nažalost, tenzije su u porastu, a prvenstveno u Bosni i Hercegovini. Turska je među vodećim zemljama koje mogu pregovarati sa svim stranama u BiH, Srbiji i na Kosovu. Nastavit ćemo razgovore sa svima i našu konstruktivnu ulogu u smirivanju tenzija", poručio je Cavusoglu u Ankari.

On je rekao da se polje borbe za dominacijom širi od Azije do Afrike i da Rusija, nakon Sirije, Istočnog Mediterana i Libije, sada pokušava svoje prisustvo povećati i u Africi. Dodao je da su tenzije između Rusije i NATO-a na zabrinjavajućem nivou.

"Turska je zbog svog položaja i univerzalnih vrijednosti bila među glavnim akterima najvažnijih događaja u svijetu. Diplomatskim aktivnostima smo štitili naše interese i jačali stabilnost u regiji. Nakon pobjede Azerbejdžana u Karabahu, Turska je pokrenula inicijativu normalizacije regionalne saradnje na Kavkazu", kazao je Cavusoglu.

Komentirajući i odnose između Turske i Evropske unije, Cavusoglu je kazao da EU nastavlja trošiti vrijeme kako ne bi ispunio obećanja dana u vezi sa uspostavom vizne liberalizacije i drugih procesa, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...