DISKRIMINACIJA BOŠNJAKA U RS-u: "Nema niko pravo nametati nikome koji jezik da govori"

Osmanović je danas u Doboju učestvovao na panelu “Obrazovanje, mladi i pronatalitetna politika-održivost povratka”, koji je održan u okviru Foruma “Održive povratničke zajednice u RS-izazovi i perspektive”.

  • Društvo

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 3

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović izdvojio je kao najveći problem u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj, nemogućnost izučavanja bosanskog jezika.

"Najveći je problem diskriminacije Bošnjaka u Republici Srpskoj nemogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta bosanskog jezika. Tu se mora nastaviti aktivnost u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH, a to je da nema niko pravo nametati nikome koji jezik da govori. Znači, sami određuju koji je to jezik", rekao je Osmanović.

Osmanović je danas u Doboju učestvovao na panelu “Obrazovanje, mladi i pronatalitetna politika-održivost povratka”, koji je održan u okviru Foruma “Održive povratničke zajednice u RS-izazovi i perspektive”.

"Današnji forum je veoma bitan da se daju određeni prijedlozi na izradu programa rada Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Drago mi je da se stavlja akcenat na povratničku populaciju mlađih kategorija. To su oni koji su ili završili srednje škole ili fakultete i sada trebaju da traže zaposlenje i naravno mladi bračni parovi koji su ili skoro stupili u brak i koji trebaju rješavati stambeno pitanje", rekao je Osmanović.

Druga važna stvar, po njegovom mišljenju, je da se treba pristupiti izmjeni federalnog Zakona za izbjegle i raseljene osobe koji je donesen 2005. godine, navodi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...