REŽISER DINO MUSTAFIĆ: "Bh. društvo gurnuto u jedan rub očaja, ulazimo u kraj jedne godine sa..."

(...) jednom neizvjesnošću kakva će biti ta 2022., ta izborna godina."

  • Mini market

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 0

Kako smo se doveli u situaciju da pričamo o raspadu države? Ima li ijedne iskrene politike u BiH? Šta se dešava sa građanima? U emisiji "Rezime" na ova pitanja je odgovarao Dino Mustafić, rediteljem i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kaže da vjerovatno dijeli emociju većine građana BiH.

"Ona je u nekom najblažem obliku zabrinjavajuća. Ponovo se u naše domove preko medija, političkih sastanaka, izjava, različitih oblika komuniciranja sa javnošću zvecka oružjem, spominje se rat, nasilje, mogući sukobi. Prisustvujemo jednoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti predstavnika međunarodne zajednice koji se na različite načine, sa različitih pozicija očituju o onome što su naši politički problemi i nesuglasice. Ukratko, možemo da kažemo da ulazimo u kraj jedne godine sa jednom neizvjesnošću kakva će biti ta 2022., ta izborna godina. Već duže vrijeme vlada taj jedan status quo. Prisustvujemo jednim dosta mučnim, neprincipijelnim i neprijatnim scenama koje su nas vjerovatno dovele na rub iscrpljenosti i živaca i, ionako jedno apatično, letargično bh. društvo gurnuli u jedan rub očaja", kaže Mustafić.

Smatra da ima mnogo uzroka za ovakvu situaciju.

"Sigurno da je odgovornost onih koji godinama obnašaju vlast, onih koji su i danas na poziciji. Teško se to može nazvati čak i koalicijom, teško se to može nazvati i političkim partnerstvom jer država je u blokadi skoro pola godine. Tražio se samo povod, a to je bio Inzkov zakon, ali je ta kriza mnogo dublja, slojevitija, čak bih rekao da je ona pripremljena, da ima određeni tajming, da ima jedan vrlo jasan putokaz kako je realizirati i postavlja se pitanje šta se čekalo. Oni koji sebe vole nazivati probosanske političke stranke, zašto su dopustili ovo? Čini mi se da smo danas od Evrope udaljeniji nego ikad. Mi smo jedna periferija, ponovo smo zemlja slučaj, mi uvijek nekako sa dvije vrlo udaljene pozicije govorimo - ili sa pozicije žrtve ili oni koji anticivilizacijski, antihumanistički jednostavno ignorišu sve ono što je u ovih 25-30 godina od Dejtona napravljeno. Njegova najveća vrijednost je mir. I on možda jeste dokument u koji se vjerovalo da će evolucijom, političkim sazrijevanjem vratiti državi BiH jednu funkcionalnost, ali očigledno da on danas funckioniše isključivo i jedino kao zamrznuti konflikt i da je to dokument koji traži određenu restrukturaciju, koji traži inovaciju, način da se odblokira ova situacija. Dakle došli smo do ovoga raznim nivoima neodgovornosti",  zaključio je Mustafić.

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...