"SB" NA NOVOGODIŠNJEM PRIJEMU SDP-a: Patriotske poruke, muzika trubača i upozorenje - "Bosna i Hercegovina, njen integritet i suverenitet, danas je napadnuta neskrivenim..." (FOTO, VIDEO)

"Borba za Bosnu i Hercegovinu nije borba ni protiv koga. To je borba za sve nas, od Une do Drine, od Save do mora", poručio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na novogodišnjem prijemu.

  • Mini market

  • 28. Dec. 2021  28. Dec. 2021

  • 3

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) večeras je u hotelu Hills upriličila novogodišnje druženje. Uz predsjednika SDP-a Nermina Nikšića bili su i potpredsjednici i rukovodstvo te stranke, a u svom obraćanju Nikšić je kazao da žele poslati poruku da će BiH živjeti kao i njeni građani.

"Nismo se danas okupili samo da slavimo samo Novu godinu, ta proslava je manje važna. Danas šaljemo poruku da ćemo da živimo i mi i BiH. Naši ideali, naša domovina i naša prošlost naš su zalog za budućnost naše djece za koju želimo da žive u miru, zajedništvu u kojem se uvažavaju naše sličnosti i naša bliskost, a ne podjele. Mi nećemo ni milimetra odstupiti od svojih principa. Oni koji se kolebaju, u pravilu i pokleknu. Mi nismo od tih, zato neka nas više niko i ne pokušava slomiti. Neka oni koji okolo iskazuju zabrinutost pitanjem hoće li SDP popustiti i izdati, brinu o sebi. Za nas neka ne brinu ni lažno ni stvarno. Neka oni ne izdaju i sve će biti OK.

Novu godinu očekujemo ispunjeni osjećajem neizvjesnosti, sumnje, pa i straha, straha za naše zdravlje, straha za našu budućnost i budućnost naše djece. Usprkos tome, ne slavimo u inat ikome, nego za dobro svih nas, ali slavimo znajući da je naše druženje, okupljanje i zajedništvo poraz onih koji pokušavaju učiniti sve kako mi ne bismo činili ništa da živimo normalnim životima dostojnim čovjeka. Danas smo ovdje da poručimo da su naš prkos, živost i spremnost da živimo za Bosnu i Hercegovinu jači od njihove izopačene želje i strasti da uništavaju i dijele našu zemlju. Bosna i Hercegovina, njen integritet i suverenitet, danas je napadnuta neskrivenim secesionističkim udarom od strane vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Ali danas je Bosna i Hercegovina napadnuta i besramnim udarom Vlade Federacije i Vlade Republike Srpske na privredu, poslodavce i radnike, nenormalnim povećanjem cijene električne energije. Nažalost očekivati pozitivne vijesti od aktualnih vlasti zaista izgleda kao iščekivanje Godoa.

A mi ni Godoa sa zapada opet čekati nećemo i ne moramo. Dobro je došao, ali o njemu ovisiti nećemo. Želimo da naši prijatelji sa zapada budu tu sa nama i uz nas, da pomognu i ispune svoj dio preuzetog zavjeta koji su dali tada napaćenoj i izmrcvarenoj Bosni i Hercegovini da ponavljanje teške sudbine neće dozvoliti.

Kako god se oni ponašali Bosne i Hercegovine će biti, i nas u njoj. Vrijeme je da naši obespravljeni građani umorni od ratnih igara, ali umorni i od bezobzirne pljačke njihove budućnosti, njihovih prava i dostojanstva od strane onih koji se zaklinju u tobožnju odbranu svojih od tuđih, jasno kažu dosta je. Dosta je da dobre ljude predstavljaju oni koji se zalažu za podjelu naroda u rezervate, dok istovremeno ni riječi ne govore o masovnom zbijegu i odlasku iz naše zemlje, zajedno i Hrvata i Srba i Bošnjaka. 

Dosta je da nas posmatraju kao eksperiment oni koji svaki dan pokazuju kako su se za svoje privilegije spremni boriti do zadnjeg pripadnika svog naroda. Za ovih četiri, sedam ili 25 godina, vladajući nacionalisti, separatisti, patrioti, kako god se nazivali, nisu uspjeli da otcjepe niti komad zemlje Bosne i Hercegovine, niti će. Ali su zato uspjeli da od Bosne i Hercegovine otcijepe desetine, stotine hiljada njenih građana. Borba za Bosnu i Hercegovinu nije borba ni protiv koga. To je borba za sve nas, od Une do Drine, od Save do mora. 

Nakon porodice nema nam niko preći od naših komšija i susjeda. Komšija i susjeda, upućenih jedni na druge, a ne jedne protiv drugih. Bosna i Hercegovina pripada svima nama zajedno i svima jednako, ma kako se zvali. SDP će sa svojim partnerima biti glas Bosne i Hercegovine, glas razuma, kompromisa i međusobnog podržavanja i pomaganja. Vijek trajanja Bosne i Hercegovine nije ograničen mandatnim periodima u parlamentima i ličnom voljom i hirom kvazilidera. Naša Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja svih koji je žele, i sa svima ćemo je uvijek rado dijeliti. Zbog toga moramo istrajati u izgradnji porušenih mostova međusobnog povjerenja.

Zajedno možemo sve, a međusobno zavađeni samo smo lagan plijen za one koji bi da nas pokore, podijele, opljačkaju. Bosna i Hercegovina neće pokleknuti niti će iduća godina donijeti bilo kakvu utjehu zluradim. Mi ćemo nastaviti da slavimo, da se radujemo, ali i da se podsjećamo na vrijednost života, važnost mira i neupitnost opstanka duha i bića naše zemlje, i u najtežim trenucima.

Zato je jako važno da naše poruke mira, stabilnosti, bratstva, jedinstva, solidarnosti i povjerenja dođu do što većeg broja građana… 

Nećemo se takmičiti u tome ko je veći nacionalista… već baš oznakom kako naša pjesma kaže…

Neću da se plašim, nemoj me zvati našim i vašim, hoću da radim, živim i gradim… 

Neću da se bojim, nemoj me zvati mojim i tvojim, treba mi zraka kruha, meraka… 

Hoćemo se takmičiti u tome ko je bolji komšija, radnik, privrednik, ko će više učiniti za svakog građanina naše zemlje, ko je bolji stručnjak, ko je bolji čovjek…

Zato gledaj me ko čovjeka i za mene digni glas… 

ova zemlja bit će dovijeka jedna kuća za sve nas… 

Neka živi takva Bosna i Hercegovina... jedna kuća za sve nas…Želim nam sretnu i uspješnu Novu godinu… Živi i zdravi bili", kazao je Nikšić.

Novogodišnje druženje uveličano je i trubačima, a kakva je atmosfera vladala pogledajte u videu: 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...