SLOVENCI OBORILI MILIONSKI TENDER ZA UNIFORME MUP-a RS: Evo šta su glavni razlozi...

Slovenci su imali primjedbu na svih devet lotova ove nabavke.

  • Ekonomija

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 0

Slovenačko preduzeće "LG VIP" iz Ljubljane oborilo je milionski tender za nabavku redovnih policijskih uniformi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske koji je raspisan prije gotovo pola godine, piše poslovni portal CAPITAL.

Slovenci su imali primjedbu na svih devet lotova ove nabavke, odnosno na svaki pojedinačni komad uniforme, počevši od policijske šapke, pa sve do kravate.

Slovenačka firma tvrdi da je za policijsku šapku, odnosno osnovnu tkaninu za izradu, dat pogrešan standard za ispitivanje sirovinskog sastava.

Kada je u pitanju košulja kratkih rukava smatraju da MUP nije pravilno naveo standard za ispitivanje sirovinskog sastava za osnovni materijal, a isto to zamjeraju i kada je u pitanju košulja dugih rukava.

"Kod majice kratkih rukava za ispitivanje sirovinskog sastava ugovorni organ nije naveo standard za ispitivanje, pa predlažemo da dopuni tendersku dokumentaciju", istaknuto je u žalbi strane firme.

U svim lotovima, od prvog do devetog, to preduzeće se uglavnom žali na loše standarde koje je MUP postavio u tenderu, a pomoću kojih bi se trebao ispitivati kvalitet dijelova uniformi.

MUP se u svom izjašnjenju pravda tako što ističu da su tehnički standardi o kroju, obliku i vrstama pojedinih dijelova propisani Pravilnikom o uniformama policijskih službenika MUP-a RS.

Njihovo objašnjenje, međutim, nije impresioniralo Kancelariju za rješavanje žalbi BiH, koja je poništila tendersku dokumentaciju, te istakla da sve upućuje na necjelovit pristup MUP-a.

„Iznošenje argumentacije ugovornog organa u smislu da je opšte poznata okolnost da su materijali za izradu konkretnih dijelova uniforme dobavljivi i dostupni svim zainteresovanim privrednim društvima, te je, u tržišnim uslovima omogućen ravnopravan tretman za sve zainteresovane, ukazuje da nije posvećena dovoljna pažnja i nije iznio uvjerljivu argumentaciju po pitanju konkurentnosti“, naveli su u Kancelariji za žalbu.

U Kancelariji također ističu da je žalitelj iznio niz zamjerki na standarde koje je postavio ugovorni organ, ali da se MUP u svom izjašnjenju nije izjasnio na sadržajno odgovarajući način.

Podsjetimo, ova nabavka je raspisana početkom avgusta, a njena vrijednost je 9,6 miliona maraka.

Kako je CAPITAL ranije pisao u više tekstova, domaći proizvođači su se odmah po raspisivanju tendera žalili da im je ovaj tender nedostižan.

U tenderu je od dobavljača zahtijevano iskustvo u realizacij ugovora vezanih za nabavku policijskih uniformi lli njenih dijelova, a poznato je kako su samo rijetki po ovom pitanju sarađivali sa policijom.

Kako su za CAPITAL ranije rekli neki od domaćih proizvođača, u tenderu su zahtijevani posebni materijali do kojih oni uopšte nisu mogli doći, tačnije nisu mogli naći proizvođače tih materijala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...