SNAŠAO SE SEBASTIAN KURZ: Radit će za američkog milijardera bliskog Donaldu Trumpu

Ono što je interesantno jeste činjenica da iza kompanije Thiel Capital stoji suosnivač PayPala i milijarder Peter Thiel, koji je rođen u Njemačkoj, ali je većinu svog života proveo u SAD-u.

  • Svijet

  • 30. Dec. 2021  30. Dec. 2021

  • 1

Nakon što je krajem ove godine najavio svoj odlazak iz politike bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz vrlo brzo pronašao je novi posao.

Naime, bivši kancelar Austrije potvrdio je medijima u ovoj državi kako će u narednom periodu raditi kao "globalni strateg" u američkoj investicionoj kompaniji Thiel Capital. Novi posao Kurz bi trebao započeti u San Franciscu u prvom kvartalu naredne godine.

Ono što je interesantno jeste činjenica da iza kompanije Thiel Capital stoji suosnivač PayPala i milijarder Peter Thiel, koji je rođen u Njemačkoj, ali je većinu svog života proveo u SAD-u.

Thiel je u prošlosti povezivan s brojnim kompanijama, a 2004. godine bio je jedan od prvih investitora u Facebooku, a i danas visoko kotira u ovoj kompaniji te obavlja ulogu savjetnika Marca Zuckerberga. Također, Thiel je osnivač kompanije Palantir, američke softverske kompanije specijalizirane za baze podataka.

Kao investitor, Thiel je imao brojne kontroverzne izjave te je govorio kako ne vjeruje u slobodno tržište, već u monopol.

"Konkurencija je nešto za gubitnike. Ona ne bi trebala biti zaštićena od države, a umjesto zaštite država bi trebala dozvoliti kupovinu rivalskih kompanija", rekao je Thiel.

Inače, Thiel i Kurz se dugo poznaju. Početkom godine Kurz je Thielu uručio nagradu "Frank Schirrmacher", a tokom ranijih susreta bivši austrijski kancelar se zahvalio Thielu na mogućnosti da se upoznaju i da razgovaraju o digitalizaciji.

Osim poslovnog dijela svoje karijere, Thiel se često povezivao i s politikom u SAD-u. U vrijeme mandata Donalda Trumpa Thiel je bio jedan od rijetkih investitora iz sfere tehnologije koji je otvoreno podržao bivšeg američkog predsjednika te je zajedno s Trumpom radio na okupljanju "sumnjivih" tajkuna koji djeluju u Silicijskoj dolini.

Također, mediji u SAD-u mnogo puta su pisali kako upravo Thiel finansira brojne republikanske zvaničnike koji imaju nešto radikalnije i ekstremnije ideje u odnosu na druge kolege.

"Thiel se ponekad opisuje kao konzervativac u tehnološkoj industriji, čije gledište dramatično potkopava njegovu moć", pisao je Bloomberg.

Također, kontroverzne stavove Thiel je često iznosio i u Evropi, gdje je tokom jednog od svojih govora u Berlinu govorio o  tri distopijske vizije budućnosti.

"Pod broj jedan, to je islamska teokratija, gdje je svaka žena prisiljena da nosi burku. Druga predstavlja kineski nadzorni komunizam, gdje svaki pokret građana registruje partija. Treća verzija predstavlja Gretinu zelenu budućnost gdje svi voze bicikle", rekao je Thiel.

Iako za sada nisu poznati detalji posla bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i značenje funkcije "globalni strateg", mediji u Austriji navode kako je Thiel svoje poslovanje nedavno proširio i na Evropu, prenosi Klix.

Upravo bi Sebastian Kurz mogao predstavljati vezu između Thiela i brojnih vlada u istočnoj Evropi, putem kojih bi ovaj kontroverzni milijarder mogao proširiti svoj utjecaj i na istočnoevropskom tlu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...